Čejkovice leží 40 km jihovýchodně od Brna v okrese Hodonín. Osou celého území je potok Prušánka. Reliéf krajiny je mírně zvlněný, průměrná nadmořská výška území je 208 m n. m. Dominantou obce je původně gotická tvrz, která byla postupným vývojem a přestavbami přebudována na zámek. Druhou dominantou je kostel sv. Kunhuty.
Čejkovice patří k nejteplejším místům na jižní Moravě, roční průměrná teplota tu je 9,2 °C. Spolu se zvlněnou krajinou a kvalitními půdami to předurčuje Čejkovice k pěstování révy vinné. S 550 ha vinic jsou třetí největší vinohradnickou obcí v České republice. Čejkovice jsou poslední výspou Velkopavlovické vinařské podoblasti. Původně měly již patřit do slovácké, ale úředníci vyslyšeli argumenty vinařů, že profil vín patří spíše k Velkopavlovické podoblasti než Slovácké. Díky hraničnímu umístění mezi teplým Velkopavlovickem a Slováckem s chladnými nocemi, se tu daří nejen vínům červeným, ale také bílým. Bílým hroznům svědčí i vysoký obsah aktivního vápna v půdě, který se následně projevuje čistou a svěží kyselinou ve vínech.
Půdní složení je tu rozmanité – od písčitých půd, přes hlinito-písčité, jílovité až po černozem. Nejlepší viniční trati jsou orientovány jihovýchodně. Na černozemích se dobře daří modrým odrůdám. K těm nejpůvodnějším zřejmě patří Svatovavřinecké, ale během posledních desetiletí bylo velmi intenzivně vytlačeno Zweigeltrebe, později i Cabernetem Moravia a odrůdami zvanými barvířky, zejména Neronetem. Další z vyhlášených a historicky ověřených místních odrůd je Tramín, i jemu sluší kvalitní a záhřevné půdy, díky nimž je plný, hutný, kořenitý a aromaticky výrazný. Obliba Neronetu v Čejkovicích má svůj racionální důvod. Prof. Vilém Kraus tu v 70. letech vysadil první Neronet na pokusném políčku a po jeho uznání též první vinici v tehdejším JZD, dnešní a.s. Vína z této odrůdy měla velký úspěch a někteří z místních vinařů je vzali za vlastní. Například Vinařství Hřiba považuje Neronet za svou vlajkovou loď. Bylo by divné, kdyby tomu bylo jinak – s touto odrůdou se setkal v JZD jako první a řádky s Neronetem měl v osobní péči. Již před revolucí z něj vyráběl sudová vína, krátce po ní i první přívlastky. Neronetu významně pomohly nové, moderní technologie. V dobách před jablečno-mléčnou fermentací býval hrubý a velmi tříslovitý, dnes je hladký, oblý a sametový.
Na kvalitních půdách Čejkovic získávají vína zemitost, jsou těžší, plná a díky kvalitní redukci a zeleným pracem i vyzrálá. Hrozny nejsou tolik stresovány, nevstupuje do nich tolik minerálů jako na chudých půdách, ale koncentrují se ovocné složky. I pohled na vinohrady je povzbudivý – vinice jsou celkově bujnější s bohatým vzrůstem. Tradiční a zajímavé polohy najdeme na Staré Hoře (směrem na Velké Bílovice) a jejích jižních svazích. Na kopci nad zámkem je další z historických tratí – Helezný díl – najdeme tu krásné vinice vysazené na terasách a na nich ten nejlepší Tramín.
Čejkovické vinaře můžete poznávat v rámci řady akcí i osobně. Koncem května můžete přijet na Čejkovické trhy a na přelomu srpna a září se tu konají pravidelně otevřené sklepy i s historickým zarážením hory.
Profily vinařství
Jakub Šamšula – vinařství Čejkovice
www.samsula.cz
Založeno: 2004
Vinice: 1 ha, jílovitá spraš s vyšším obsahem aktivního vápna
Produkce: 35 000 l, z toho 25 000 lahví
Butikové vinařství se specializuje na výrobu limitovaných partií přívlastkových vín, převážně bílých, pocházejících z redukovaných sklizní hroznů většinou z vlastních vinic. Hlavní důraz je kladen na přípravu suchých vín. Vinařství je pro tuto malou rodinnou firmu posláním a věnují se mu s plným nasazením. Snaží se, aby vína byla pokud možno v každém ročníku stejná, a soustředí se na pouhých 9 odrůd. Od příštího roku se můžeme těšit i na vína zralá v sudech barrique. Motto vinařství zní: „SIMPLY WINE – prostě Víno, se vám vybaví při sklence tohoto vína a o to přeci jde, zahoďte všední starosti a nechte víno, ať vás pohltí…”
Petr Bíza
www.bizavino.cz
Založeno: 1999
Vinice: 5 ha, hlinito-písčité
Produkce: 50 000 l, z toho 70 000 lahví
Rodinná firma navazující na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie. Z vinic ležících na těch nejteplejších viničních tratích se vyrábějí slámová vína. (Z odrůdy Neronet ho vyrábí firma jako jediná v ČR.) Všechna vína jsou vyráběna nejmodernějšími technologickými postupy – řízeným kvašením, biologickým odbouráním kyseliny jablečné a vybrané partie pak metodou barrique. Tato vína jsou odrůdově typická, chuťově čistá a plná. Jejich aroma nabízí širokou škálu ovocných vůní a chutí.
Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo
www.templarske-sklepy.cz
Založeno: 1994
Vinice: 2000 ha členů družstva, převážně záhřevné jílovité spraše s vyšším obsahem vápna
Produkce: 7 000 000 l, z toho 8 000 000 lahví
Modrý Portugal 2009, pozdní sběr Salon vín České republiky
Tramín a Rulandské šedé
Historie společnosti je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů, kteří ve 30. letech 13. století postavili v Čejkovicích tvrz a rozsáhlé vinné sklepy, které neměly na území Čech obdoby. Turisté ocení prohlídku historických sklepů s řízenou degustací – stačí se den předem objednat. V roce 2010 uvedla společnost na trh novou, nejvyšší řadu vín Sanctus Victoria (Svaté vítězství), v níž zákazníci najdou nejlepší vína jednotlivých ročníků. Celá řada je výjimečná nejen kvalitou vín, ale i zcela výjimečnou detailní adjustací, jež vychází z historie Templářského řádu. V budoucnosti se bude vyrábět ve vlastním malém vinařství a pouze z vlastních hroznů. Templáři nakupují a vysazují vlastní vinice – 12 ha již mají v Čejkovicích a 27 ha v Mikulově.
Vinařství Hřiba
hribavino@tiscali.cz
Založeno: 1989
Vinice: 5 ha, písčito-vápenité a spraše
Produkce: 30 000 l, z toho 25 000 lahví
Vinařství rodiny Hřibových založil roku 1968 Stanislav Hřiba s manželkou. Rozšířeno a modernizováno bylo po roce 1989 postavením nového sklepa na ,,Příhoně”. Od roku 2001 pracuje v rodinném vinařství také syn, který se podílí velkou měrou na rozvoji a modernizaci rodinného podniku.Vinařství zpracovává moderní technologií výhradně vlastní hrozny. S produkcí vinařství se můžete seznámit přímo při ochutnávce mezi sudy, kde můžete vyzkoušet nejen aktuální produkci, ale i archivní vína až do roku 1984. Novinkou roku 2009 jsou nové degustační prostory pro 46 osob ve velmi zajímavém stylu.