Do historie ji zapsal americký šéfkuchař francouzského původ. Její název odkazuje na město Vichy, tam o ní ale nikdo neslyšel. Nejčastěji se s ní setkáme v létě v podobě chladivého krému, avšak její teplá varianta v zimě zahřeje a na dobrotě neubere.
Ingredience:
- 2 velké pórky,
- 400 g brambor,
- 40 g másla,
- pažitka, starší bageta na krutony,
- 200 ml crème fraîche,
- sůl a pepř, svazek bylinek (bouquet garni): tymián, bobkový list může být i trochu rozmarýnu a šalvěje
Postup:
Bílé části pórku nakrájíme na kolečka (zelenou část Francouzi moc nepoužívají). V hrnci rozpustíme máslo, přidáme kolečka nakrájeného pórku, necháme na mírném plameni změknout přibližně 10 minut pod pokličkou. Barva zeleniny by neměla zhnědnout. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory vše zamícháme. Zalijeme vodou, ponoříme bylinky. Přivedeme k varu a vaříme 30 až 40 minut. Když je zelenina měkká, vše rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme znovu k varu, přidáme crème fraîche a zamícháme řádně metličkou. Poté odstavíme z ohně a dochutíme (sůl a pepř). Zdobíme nakrájenou pažitkou, případně krutony. Vichyssoise aneb pórkové pohlazení Ingredience: 2 velké pórky, 400 g brambor, 40 g másla, pažitka, starší bageta na krutony, 200 ml crème fraîche, sůl a pepř, svazek bylinek (bouquet garni): tymián, bobkový list může být i trochu rozmarýnu a šalvěje Postup: Bílé části pórku nakrájíme na kolečka (zelenou část Francouzi moc nepoužívají). V hrnci rozpustíme máslo, přidáme kolečka nakrájeného pórku, necháme na mírném plameni změknout přibližně 10 minut pod pokličkou. Barva zeleniny by neměla zhnědnout. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory vše zamícháme. Zalijeme vodou, ponoříme bylinky. Přivedeme k varu a vaříme 30 až 40 minut. Když je zelenina měkká, vše rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme znovu k varu, přidáme crème fraîche a zamícháme řádně metličkou. Poté odstavíme z ohně a dochutíme (sůl a pepř). Zdobíme nakrájenou pažitkou, případně krutony.