Hodina země je celosvětový happening, který vyjadřuje zájem podniků a občanů o stav životního prostředí a udržitelnost života na Zemi. Více než sto hotelů, restaurací a penzionů se v sobotu 23. března 2013 ponořilo na hodinu do tmy, aby vyjádřily svůj odpovědný přístup k životnímu prostředí.

Asociace hotelů a restaurací již druhým rokem vyzvala své členy, aby se připojili k projektu Hodina Země 2013. Ve srovnání s předchozím rokem byla v tomto roce zaznamenána více než dvojnásobná účast členských subjektů. To dokazuje, že otázka odpovědného přístupu k podnikání je pro provozovatele ubytovacích a gastronomických zařízení velmi aktuální a chtějí ji dále rozvíjet.

V letošním roce jsme zaznamenali zcela mimořádný pozitivní ohlas také ze strany hostů, kteří byli o akci předem informováni z letáků. Večer při svíčkách byl pro hosty zcela nevšedním zážitkem a příležitostí zamyslet se nad odpovědností každého z nás k udržitelnosti životního prostředí. Tuto aktivitu přijali proto s nadšením a úsměvem. Na mnoha místech se k aktivitě připojily také města a obce, vypnutím osvětlení významných historických památek, což ještě více podpořilo atmosféru letošní Hodiny Země.

„Odpovědný přístup k podnikání patří mezi důležité cíle, kterými se naše organizace chce zabývat. Proto také podporujeme myšlenku projektu Hodina Země, ale věříme, že nezůstane jen u ní. Hotely a restaurace mají jedinečnou šanci využít projektu, který pro členy připravujeme a podniknout mnohem více kroků k tomu, aby jejich podnikání mělo nejen finanční smysl, ale přinášelo také užitek pro společnost v místě podnikání a bylo šetrné k životnímu prostředí“, dodal Václav Stárek, prezident AHR ČR.

Postřehy a fotografie z tohoto večera od jednotlivých členů asociace jsou k dispozici na www.ahrcr.cz a na našem Facebooku. Všem členům, kteří se do této akce aktivně zapojili, touto cestou děkujeme za podporu!

Redakce Gastro&Hotel