Měkký a jemný sýr z horského mléka skvěle chutná samotný, ale i v teplých pokrmech, kde se příjemně rozpouští. Prozradíme vám, jak jej nejlépe využít, co k němu servírovat a s jakým vínem si notuje!

Verena dolce je výsledkem starobylého sýrařského umění rodiny Brazzale, která ji vyrábí v litovelské sýrárně Brazzale Moravia z plnotučného mléka z ekoudržitelného řetězce. Vyznačuje se lisovaným sýrovým těstem s harmonickými očky a jemnou chutí. Název sýru vzdává poctu náhorní plošině Altopiano dei Sette Comuni s centrem v Asiagu, v regionu Benátska, kde rodina Brazzale po staletí vyráběla vynikající sýry dle předávané a v průběhu doby zdokonalované tradice. Verena je hora, která patří k nejhezčím v této oblasti. Charakterizují ji smrkové lesy, mezi kterými se otevírají mýtiny a louky s bohatou květenou. Připomínají horskou krajinu na Moravě, kde jsou ideální podmínky pro výrobu velmi jemného mléka určeného právě na výrobu sýru Verena dolce.

Sýr zraje přibližně tři týdny, až dosáhne harmonické, svěží chuti připomínající čerstvě nadojené mléko, s kyselkavými tóny podobnými jogurtu. Voní jemně, po másle a plnotučném jogurtu. Sýrové těsto je měkké, pružné, světlé až slámově žluté, s výraznými očky.

Hvězda servírovacího talíře

Při skladování Vereny nepoužívejte plastové dózy s hermetickým uzavíráním, sýr by nemohl „dýchat“. Rychlému oschnutí sýru zabráníte, když jeho zbytek vložíte do ledničky v původním obalu. U tohoto sýru je vhodné vyjmout ho z lednice zhruba hodinu před servírováním, aby mohl uvolnit celou škálu chutí a jemných vůní.

Verenu lze nakrájet na kostičky, plátky či trojúhelníčky a servírovat ji na prkénku nebo servírovacím talíři, ať už samotný nebo s dalšími druhy měkkých sýrů se střední dobou zrání, ve spojení s uzeninami, ale také s ovocem (např. jablko či hruška nakrájené na kostičky, bílé hroznové víno) a omáčkami či marmeládkami. Hodí se k němu kupříkladu lanýžový med, vinná želatinka anebo cibulová salsa. Tu připravíte jednoduše: Nakrájejte půl kila cibule na velmi tenké plátky, přidejte 300 g cukru, malou hrst rozinek předem namočených ve vodě a půl sklenky červeného octa. Vařte v hrnci, dokud nezkaramelizuje. Podávejte, až když vychladne na pokojovou teplotu.

Ani kousek nepřijde nazmar…

Párování sýrů a vín patří k dokonalému gurmánskému zážitku. Verena dolce se ideálně snoubí se suchým bílým vínem nebo červeným vínem s ovocnými tóny. Můžete si k ní ale dát také světlé i tmavé pivo a ti, kdo dávají přednost nealkoholickým nápojům, mohou sáhnout po ovocných džusech z manga, borůvky, třešně či červených plodů. 

Protože se Verena dolce snadno rozpouští, nachází opravdu všestranné využití i v mnoha receptech. Pokud vám kousek zbyde, chopte se ho jako příležitosti k vyzkoušení nového pokrmu. Jestliže je sýr již nakrájený, pohodlně ho použijete do vaječných omelet, slaných nákypů či omáček. V menších zapékacích miskách zase můžete připravit mininákypy se sýrovou náplní. 

 

Expres recepty s Verenou v hlavní roli

Slaný plumcake 

Výborný ke svačině nebo k aperitivu, s následující přípravou: promíchejte 200 g mouky se sáčkem droždí. Zlehka vyšlehejte 4 vejce se lžičkou soli a přilijte 100 ml mléka a 50 g olivového oleje. Přidejte mouku, dobře promíchejte a nasypte 100 g nastrouhaného sýru pecorino sardo, 100 g nastrouhaného sýru Verena, 100 g rozmixovaného salámu Napoli a 200 g rozmixovaných sušených rajčat. Směsí naplňte formu na plumcake a pečte při 180 stupních asi 45 minut. Podávejte teplé nebo vlažné, ideálně s vínem Cabernet Sauvignon.

Šunkové závitky

Na dlouhé proužky nakrájejte 50 g Vereny dolce. Každý proužek omotejte trochu silnějším plátkem prosciutto cotto. Vyšlehejte dvě vejce, obalte v nich závitky, poté je obalte ve strouhance a z obou stran dozlatova na mírném žáru opečte na pánvi s olivovým olejem. Jakmile sýr začne ze závitku vytékat, sundejte závitky z plotny a podávejte horké s šumivým vínem Prosecco Millesimato.

Sladký krém z Vereny s ovocem a bílou čokoládou

Nastrouhejte 150 g Vereny. V mixéru sýr smíchejte se 150 ml smetany a 80 g cukru a rozmixujte do homogenního krému. Připravte si pohárky se sezonním ovocem nakrájeným na malé kousky, ochuťte medem a citronovou šťávou a zakryjte sladkým krémem z Vereny. Ozdobte hoblinkami bílé čokolády. Podávejte s šumivým vínem Rosa di sera.

Fondue

Na kostičky nakrájejte 600 g Vereny, vložte je do mísy a zalijte mlékem; nechte takto odpočívat několik hodin. Poté směs přesuňte do hrnce, přidejte 6 žloutků a 50 g másla a nechte vše na nízkém žáru a za stálého míchání rozpustit. Jakmile bude fondue příjemně krémové, přelijte ho do servírovací misky a podávejte s topinkami. Je vynikající také k vařené zelenině, masu, raviolám a dalším těstovinám. Podávejte s vínem Pinot Grigio.

Bramborový nákyp se sýrovou náplní

Pro 4 osoby vyšlehejte 3 vejce s 200 ml mléka a špetkou soli a pepře, přidejte 700 g vařených a oloupaných brambor nakrájených na plátky, špetku muškátového oříšku, trochu olivového oleje a 40 g nastrouhaného sýru Gran Moravia. Vše opatrně promíchejte. Polovinou směsi naplňte 4 zapékací misky, kostičky sýru Verena položte na brambory a na ně dejte zbytek bramborové směsi. Posypte strouhankou a nastrouhaným sýrem Gran Moravia. Pečte při 180 stupních asi 40 minut do zlatova. Podávejte vlažné. Recept můžete obměnit použitím jiných druhů zeleniny, jako je pórek, špenát, brokolice a čekanka.

Další recepty naleznete na www.laformaggeria.com.

Redakce Gastro&Hotel