Velikonoce patří k nejvýznamnější křesťanským svátkům u nás i ve světě a každoročně připadají na jiný termín. Velikonoční neděle se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. V letošním roce připadá Velikonoční pondělí na 13. dubna. Původně byly Velikonoce pohanským svátkem jara. Před přibližně 3500 lety dali Židé tomuto svátku zcela nový význam svým svátkem Pesach – uchránění, ušetření, ten je oslavou vyvedení a osvobození židovského národa z egyptského otroctví. Před dvěma tisíci lety pak Velikonoce dostaly současný význam Kristovou smrtí a zmrtvýchvstáním. Svátek Velikonoc je oslavou vzkříšeného Krista. V našem pojetí pak jsou Velikonoce především oslavou jara, nové energie, očisty a uctívání tradic.

„Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojenýchs vítáním jara. Jsou spjaty také s dobrým jídlem a pečením něčeho sladkého na stůl. Z našich produktů jsme připravili dva recepty, a to sladkou i slanou variantu,“ uvádí Ing.Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vyzkoušet můžete jednoduchou, ale velmi chutnou bábovku s použitím Bílého jogurtu z Valašska. Nebo využijte vejce z velikonoční pomlázky na plněná velikonoční vejce,“ dodává Radka Benešová.

Velikonoční bábovka s Bílým jogurtem z Valašska

Ingredience:

  • 200 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml oleje
  • nastrouhaná kúra z jednoho citrónu

 Postup:

Všechny ingredience nasypeme do hluboké mísy a důkladně vyšleháme robotem nebo šlehačem. Vzniklé těsto nalijeme do dobře vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 15 minut při 180°C, pak snížíme na 150°C a dopečeme. Propečenost zkusíme špejlí.Po upečení vyklopíme a necháme dobře vychladnout na mřížce. Pak pocukrujeme nebo můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.

Poznámka, uvedené množství těsta je do menší formy. Bábovka je vláčná a voňavá.

Plněná velikonoční vejce

Ingredience:

  • 1 lžička Kysané smetany z Valašska
  • 30 g másla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička hořčice plnotučné
  • 100 g eidam sýra
  • 1 špetka pepře mletého
  • 1 špetka sladké papriky
  • 6 vařených vajec natvrdo

 Postup:

Vejce rozřízneme napůl. Žloutky rozetřeme se sýrem, máslem, hořčicí a Kysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí. Ochutíme a vyšleháme do pěny. Touto směsí pak plníme bílky. Můžeme dozdobit zeleninou.