Vášeň proměněná v úžasné pokrmy
Přímo v srdci holešovické tržnice se nachází legendární restaurace SaSaZu, kde dokáže vykouzlit ty největší lahůdky asijské kuchyně rodilý Indonésan, vítěz ankety Zlatý kuchař 2022 v kategorii Zlatý zahraniční kuchař, Andy Tan.
Jak moc vás toto ocenění potěšilo?
Vždy jsem šťastný za každé ocenění, které zhodnotí moji kariéru, má to pro mě velký význam. Dává mi to pocit, že to, co dělám, dělám dobře, a to mě posouvá dál. Ale bez svého týmu bych to nedokázal.
Asijská kuchyně patří v ČR k nejoblíbenějším. V čem tkví její kouzlo?
Začátek popularity asijské kuchyně v Česku souvisí s tím, že nová generace má dnes větší možnosti cestovat a navštěvovat asijské destinace. Lidé se tak začali seznamovat s tamní kuchyní, objevovat její kouzlo. Asijská kuchyně okouzluje svou pestrostí, bohatými barvami a kombinacemi chutí i vůní, láká svou exotikou a nabízí možnost objevovat nové a zajímavé pokrmy. Je to kulturní zážitek.
Vždycky jste chtěl být kuchařem?
Ano, od raného dětství. Miloval jsem jídla mé babičky a vždy jsem se snažil být po jejím boku, když vařila. S babičkou jsem se naučil základy vaření a postupem času jsem začal zkoušet vlastní pokrmy. Babička mi byla velkou inspiraci a její vášeň pro vaření mě nesmírně ovlivnila. Brzy jsem si uvědomil, že kuchařství je cestou, kterou chci jít. Dnes jsem na místě, kam jsem se dostal díky své lásce k vaření a babiččině inspiraci. Jsem šťastný, že mohu svou vášeň proměnit v každodenní práci a přinášet lidem radost a požitek z chutných pokrmů.
Vyvrcholením bylo třináctileté vedení restaurace Vakzuid v Amsterdamu. Jak na to období vzpomínáte?
Vakzuid byla skutečně legendární restaurace, symbol nejlepšího a nejvyhlášenějšího místa v Amsterdamu. Bylo to jako zlatá éra Amsterdamu, kdy jsme každý večer obsloužili až 600 hostů, mezi nimi celebrity, herce, umělce, fotbalisty a modelky. Byl to výjimečný pocit, když jsme mohli hostit tak významné osobnosti. Vakzuid se stal místem, které bylo neodmyslitelnou součástí amsterdamského života. Lidé se sem sjížděli, aby zažili jedinečnou atmosféru, vynikající gastronomii a nezapomenutelné večery. Bylo to centrum společenského života, kde každý měl pocit, že byl součástí něčeho opravdu výjimečného. Vzpomínky na období vedení Vakzuid jsou pro mě drahocenné. A jsem nesmírně vděčný, že se pražská restaurace SaSaZu – přes svou ne příliš lichotivou destinaci – stala také vyhledávaným místem mnoha zajímavých hostů. Často zde vítáme i hosty, kteří přicestovali z opačného konce světa, což nás samozřejmě velmi těší. Pocit, který jsem zažíval v Amsterdamu, nyní hrdě cítím i zde v SaSaZu v Praze.
Co vás vedlo k tomu, že jste zakotvil zrovna v České republice?
Od samého začátku jsem byl součástí zrození SaSaZu. Byl jsem zodpovědný za nastavení konceptu, jídel a menu. Vzhledem k tomu, že jsem byl zaneprázdněný jinými projekty, svěřil jsem částečnou odpovědnost jednomu ze svých skvěle vyškolených kuchařů. Přestože jsem nebyl fyzicky přítomen, naplno jsem ho mentoroval a podporoval na dálku. Přišel ale čas, kdy jsem cítil, že tu chci být osobně. Chtěl jsem kontrolovat a udržovat kvalitu restaurace a vidět spokojené hosty.
O luxusní restauraci SaSaZu, jejíž kuchyni úspěšně vedete už čtrnáct let, se hovoří v superlativech. Je to výsledek tvrdé práce nejen vaší, ale celého týmu. Tvoří ho jen Asiaté?
Ano, všichni v mém týmu jsou Asiaté, abychom udrželi autenticitu, originalitu a chuť pravé asijské kuchyně. Osobně se zúčastňuji procesu výběru kuchařů přímo v asijských zemích. Následně je také osobně školím, abych se ujistil, že rozumějí našemu konceptu a standardům kvality.
Koncept SaSaZu je založen na fúzi pěti technik asijského vaření. Můžete být konkrétnější?
SaSaZu není jen restaurace. Je to mix všech elementů. Design, atmosféra, smysl, vůně, rozptýlení, preciznost, elegance a harmonie chutí. To doručujeme hostům skrze naše techniky přípravy jídel.
Jak často zařazujete pro fanoušky asijské kuchyně nějaké novinky?
Jsme otevřeni kreativitě a stále je mojí vášní vymýšlet a připravovat nová jídla. Snažíme se proto každý den nabízet nějakou specialitu, abychom obohatili gastronomický zážitek našich hostů. Dvakrát ročně také představujeme nové menu, kde prezentujeme nové pokrmy a kombinace chutí. Přijdou si u vás na své i vegetariáni? Určitě, v nabídce máme například lanýžovou koftu a další skvělé vegetariánské pokrmy.
Základem asijské kuchyně je vaření z pestrých a čerstvých surovin. Není problém je tady sehnat?
Problém to je, a proto nespoléháme na české dodavatele. Nemají potřebné možnosti. Vybudovali jsme si spolehlivé dodavatelské vztahy přímo s dodavateli z Asie. Díky těmto kontaktům jsme schopni získávat čerstvé a autentické suroviny, které pro naše pokrmy potřebujeme.
Vedete i úspěšné kurzy vaření, jak to vše stíháte?
Bez mého týmu bych to nemohl stíhat. Jsem rád, že mám za sebou tak silný a skvělý tým, který tvoří nejen kuchaři, ale také manažeři, číšníci, pracovníci úklidu a mnoho dalších. Díky tomu můžeme nabídnout nejen kvalitní jídlo, ale také vzdělávací kurzy, které jsou pro naše klienty velmi atraktivní.
Máte ještě nějaký sen, který byste si chtěl splnit?
Mým snem je i nadále poskytovat lidem nejlepší zážitek z asijské kuchyně, otevírat další restaurace a zajistit, aby SaSaZu zůstala nejlepší asijskou restaurací v Praze. Jsme otevřeni novým výzvám a vítáme konkurenci, byť se od začátku snaží některá naše jídla kopírovat. Originál je jen jeden, v SaSaZu. Spokojenost hostů je mým zdrojem energie a hnacím motorem.