reklama

Váš (ledový) šálek čaje

autor: | Srp 27, 2018 | Gastro & Drinks | 0 komentářů

Čaj provází lidstvo již dlouho. Nejstarší herbář, jenž nese záznamy o čaji, pochází z Číny a vznikl před 1500 lety! Jak je to ale s čajem ledovým, oblíbeným letním nápojem?

První písemná zmínka o něm je z roku 1879. Tehdy Američanka Marion Cabell Tyree ve své publikaci Houskeeping přinesla svým čtenářům recept: lístky zeleného čaje nechte den vyluhovat. Poté naplňte pohár ledem, přidejte dvě lžičky cukru a dolijte výluhem. Recept měl úspěch a nápoj postupně začaly svým hostům nabízet hotelové restaurace a nabízel se také v železničních stanicích. Pokud se ledový čaj podával s likérem, nazýval se „punch“. Různé druhy punčů získávaly jména po významných osobnostech, např. „Regent’s Punch“ pojmenovaný po anglickém panovníkovi Jiřím IV. Ale to všechno byl jen potůček… První výrazná vlna ledového čaje se zvedla začátkem dvacátého století za oceánem.

Ledová vlna v St. Louis

Na začátku dvacátého století znala Amerika pouze nefermentovaný, tedy zelený čaj. Angličané chtěli využít Světové výstavy v St. Louis v roce 1904 k tomu, aby Američanům představili čaj černý, který už v té době v Evropě přicházel do módy. Proto vyslali do USA majitele čajových plantáží Richarda Blechyndena, aby jej v roli ředitele východoindického pavilonu nabízel návštěvníkům. Jenže bylo vedro a o horký nápoj nebyl zájem. A tak pan Blechynden dostal nápad, že čaj ochladí…

Dobrodiní prohibice

V tomto okamžiku historie se informační zdroje o tomto nápoji začínají maličko rozcházet. Některé uvádějí, že podnikavý Angličan servíroval čaj v šálcích naplněných kostkami ledu. Jiné zdroje tvrdí, že lahve teplého indického čaje postavil uzávěrem dolů a nechal jej protékat ledovými trubkami. V každém případě však hostům nabídl osvěžující chladný nápoj, který je nadchl. Poté prý nový drink bezplatně nabízel zákazníkům nákupního centra v New Yorku, čímž se o něm dozvěděla široká veřejnost a bylo vyhráno. K rozvoji obliby ledového čaje přispěla také americká prohibice mezi lety 1920 až 1930. Lidé nesměli pít alkohol a ledový čaj ocenili jako alternativu. Popularita ledového čaje vedla i ke vzniku nového druhu příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích. A jak se ledovému čaji dařilo v Evropě? Paradoxně, i když byl jeho propagátorem Angličan, na starém kontinentu získal Ice Tea výraznou oblibu až o sto let později.

Ledový čaj dnes

Dnes jsou ledové čaje rozšířené po celém světě a patří k nejoblíbenějším nápojům. Například v mnoha státech USA vám pokaždé, když si vyžádáte čaj, přinesou právě Ice Tea. Jeho výroby se samozřejmě brzy chytil průmysl a začal spotřebitele zásobovat nespočtem variací – od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi a v různých baleních. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech světa­ – obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem.

Domácí Ice Tea

Chcete-li se držet tradice, nabízíme původní recept z roku 1879 v kompletním znění: litr vody přiveďte k varu, nalijte jej do konvice a přidejte dvě vrchovaté lžíce zeleného čaje. Pokud máte v plánu podávat nápoj v době večeře, uvařte jej ráno. Večer pak čaj sceďte do džbánu, ale nemíchejte. Nechte ho odstát a pak přelijte do karafy tak, aby sedlina z čaje zůstala na dně džbánu. Sklenice naplňte ledem, přidejte do každé z nich dvě lžíce cukru a zalijte čajem. Nápoj dochuťte šťávou z citronu.

Ovocný, černý i bílý

Výchozí surovinou pro výrobu ledového čaje může být kromě zeleného čaje i černý, ale také ovocný, bílý, žlutý či rooibos. Každopádně by výluh měl být dvakrát silnější, než kdybyste jej chtěli pít horký – voda z ledu jej naředí. Ideální je použít kvalitní sypané čaje. Využívat se mohou ty jednodruhové, ale také směsi namíchané tak, aby chutnaly v letním horku. Pro horké dny jsou vhodné také kombinace čajů s ovocem. Obecně se pro přípravu ledového čaje hodí spíše chuťově výraznější varianty. Důležitá je i voda. Nesmí být příliš tvrdá, čaj by se nemusel správně vylouhovat. Cukr, citron či jiné přísady pro ochucení přidejte raději před zchlazením, v hotovém ledovém čaji se jakékoli sladidlo špatně rozpouští.

Máte-li výluh hotový, naplňte sklenice do 2/3 kostkami ledu a přelijte připraveným, již ochuceným horkým čajem. Teplotní šok zařídí, že všechny vůně, chuť i účinné látky v čaji zůstanou zachovány. Do sklenic pak můžete přidat různé druhy ovoce, třeba grapefruit, jahody, broskve nebo ananas, ale možností je nespočet, a ozdobit je snítkami máty.

Text: Lucie Hniličková Foto: Archiv