
Vánoce jsou pro osoby s bezlepkovou dietou většinou velkým utrpením – tolik dobrot a tolik lepku. Nenechte se ochudit o vánoční chutě a vůně a vyzkoušejte skvěle namíchané směsi od české značky Labeta, ke kterým přidáte jen „mokré” suroviny a máte hotovo.
Vánoční perníčky bez lepku
Co potřebujete:
- perník bez lepku Labeta
- 1/2 lžičky perníkovéhkoření
- 20 g medu
- 2 vejce
- 40 g rozpuštěného másla
Postup:
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet vledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.
Náš tip: trpělivost se vyplácí! Perníčkům prospěje, když si několik dní poleží v krabici na chladném
místě.
Kokosové kuličky bez lepku
Co potřebujete:
- 175 ml studeného mléka
- 40 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 100 g cukru moučky
- 150 g změklého másla 150 g kokosu
- 50 g sušeného mléka
Postup:
Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.
Linecké cukroví bez lepku
Co potřebujete:
- 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta + na podsypání
- 150 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 vanilinové cukry Labeta
- marmeláda na slepení
Postup:
Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát.Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.