Vánoce jsou pro osoby s bezlepkovou dietou většinou velkým utrpením – tolik dobrot a tolik lepku. Nenechte se ochudit o vánoční chutě a vůně a vyzkoušejte skvěle namíchané směsi od české značky Labeta, ke kterým přidáte jen „mokré“ suroviny a máte hotovo.

Vánoční perníčky bez lepku

Co potřebujete:

  • perník bez lepku Labeta
  • 1/2 lžičky perníkovéhkoření
  • 20 g medu
  • 2 vejce
  • 40 g rozpuštěného másla

Postup:

Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v  lednici. Nejlépe však uděláme, když těsto necháme uležet vledničce přes noc. Z odleželého těsta vyválíme silnější plát (cca 5 mm silný) a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 8-10 minut podle velikosti tvarů a tloušťky těsta. Ihned po upečení potíráme žloutkem rozšlehaným v trošce vody. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.

Náš tip: trpělivost se vyplácí! Perníčkům prospěje, když si několik dní poleží v krabici na chladném
místě.

Kokosové kuličky bez lepku

Co potřebujete:

  • 175 ml studeného mléka
  • 40 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
  • 100 g cukru moučky
  • 150 g změklého másla 150 g kokosu
  • 50 g sušeného mléka

Postup:

Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou Univerzální směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na 2 poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme ztuhnout do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.

Linecké cukroví bez lepku

Co potřebujete:

  • 300 g Univerzální směsi bez lepku Labeta + na podsypání
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 vanilinové cukry Labeta
  • marmeláda na slepení

Postup:

Všechny suroviny důkladně smícháme a vypracujeme těsto, které rozválíme na 0,5 cm silný plát.Vykrajujeme různé tvary. Pečeme dozlatova na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C, asi 8-10 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.