Zatímco u nás je svatý Valentýn mnohými vnímán jako „náplava“, ve světě je tomu jinak. Tam už se etabloval nejen v mysli lidí, ale také na talíři. I Česká republika kráčí tímto směrem. Zatím byl svátek zamilovaných převážně záležitostí obchodníků s květinami, ale i restauratéři a hoteliéři si už také našli způsoby jak lepší valentinský čas využít…
Jak to vzniklo
Jen v rychlosti připomeňme historii tohoto svátku, který se slaví 14. února. Měl by být holdem lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Zejména v anglosaských zemích si zamilované páry navzájem posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice, přičemž všem těmto předmětům vévodí motiv srdce. Podle legendy tento den proslavil kněz Valentýn, když se vzepřel vůli římského císaře Claudia II. Ten zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by se jim pak nechtělo do boje. Valentýn mladé páry tajně oddával, za což byl zatčen a později – právě 14. února – popraven. Existuje ještě jedna, jen o něco méně romantická verze – ve starověkém Římě v tento den slavil svátek Lupercalius. V předvečer vložily dívky do „urny lásky“ lístečky se svými jmény a každý mladý muž si pak jeden lísteček vytáhl, čímž si zvolil tu, která bude po celý další rok jeho miláčkem. Vzhledem k zásadní roli, kterou v tomto výběru hrála náhoda, by do toho dnes šel asi jen málokdo…
Kde láska prochází žaludkem
Ale zpět k současnosti svátku zamilovaných a roli, kterou v něm hraje dobré jídlo. Jak jsou na tom ve světě? Amerika Valentýnem žije, a to od mateřských školek až po domovy důchodců. Ale v případě zamilovaných párů se slaví květinou a sváteční večeří.
Francie má svatého Valentýna spojeného s jednou zajímavou tradicí – muži a ženy si prohodí role v kuchyni a slavnostní menu připravuje ON. Kromě toho ON také v rámci večera věnuje ženě krabičku se šperkem nebo svůdným spodním prádlem. Hezký zvyk, že?
Anglie se na svátek zamilovaných zahalí do karmínové barvy, motiv srdce je všudypřítomný. Svatý Valentýn se na vás valí ze všech výkladů, nemáte šanci před ním utéct. Snad jedině domů, ale pod paží byste – jste-li muž – měli třímat velké čokoládové srdce nebo plyšového medvídka. Za odměnu doma čeká slavnostní večeře, kterou Angličané často zapíjejí šampaňským luxusní značky.
I v Itálii si lidé na svatého Valentýna připravují romantické večeře, v Japonsku oslavují lásku dokonce celý měsíc, a to od 14. 2. do 14. 3. V rámci posledního dne oslav dávají ženy svému miláčkovi čokoládu či sladkost, nejlépe takovou, kterou samy připraví v domácích podmínkách. A nakonec jedna výjimka, která potvrzuje pravidlo – ve Finsku má Valentýn podobu spíše oslavy přátelství a často se slaví ve wellness či spa.
Nejsme ve Finsku…
… a proto budeme svátek zamilovaných slavit dobrým jídlem. A v čem se snoubí láska a apetit? Přece v potravinách s afrodiziakálním účinkem! Které to jsou? Ve starověkém Egyptě si mysleli, že například sušené krokodýlí penisy, ještěrčí ocásky nebo ostny mořských ježků. Naštěstí jsme se od těch dob trochu posunuli, takže pokud chcete podpořit své či partnerovo libido, zkuste třeba banány, datle, lanýže, celer, mátu, med, hroznové víno nebo žen-šen. Z koření se pak doporučují skořice, vanilka, hřebíček, pepř, chilli, muškátový oříšek, šalvěj a zázvor, bazalka, saturejka a koriandr. Tak se mějte rádi nad talířem plným svůdných lahůdek, a to nejméně do příštího svatého Valentýna.
Text i foto: Archiv