Desítka bosenských šéfkuchařů vznesla nárok na zápis do Guinnessovy knihy rekordů v kategorii – největší polévka na světě. Po osmi hodinách sobotního vaření, odehrávajícím se na jednom ze sarajevských náměstí pod dohledem stovek zvědavců, připravili podle agentury AFP várku o váze 4124 kilogramů.

Šéfkuchaři si sice na závěr dlouhého vaření v obřím hrnci ťukli šampaňským, nicméně výkon ještě musí potvrdit komise Guinnessovy knihy rekordů, aby mohl být uznán. Už dosavadní rekord z loňského srpna v polévkové disciplíně ovšem drží bosenští kuchaři.

Zatímco loni kuchaři za pomoci desítek kuchtíků vařili rybí polévku, letos se pustili do místní speciality zvané begova čorba, což je v podstatě kuřecí vývar s kořenovou zeleninou.„Uspořádali jsme celou akci, abychom pokořili platný rekord, představující porce o celkové váze 4026 kilogramů,“ řekl jeden z šéfkuchařů Zakir Roksa.

Na rekordní várku, vzápětí rozdělenou na přibližně 15 tisíc porcí pro přihlížející, byla mimo jiné zapotřebí tuna kuřecího masa, 150 kilogramů mrkve, 50 kilogramů celeru, asi 30 kilogramů cibule, metrák mouky, 100 litrů oleje a 50 kilogramů másla.

Zdroj: Lidovky.cz, ČTK