Kde bez zdlouhavého objíždění farem nebo trhů seženu kvalitní maso z malých a šetrných chovů? Bude v ideální kondici ke konzumaci? A poradí mi s jeho přípravou zkušení odborníci?

Všechny problémy najednou už téměř rok řeší v Brně Mikrofarma: zrárna, bourárna, e-shop s rozvozem a prodejna farmářského masa v jednom. Ta nyní otevírá svoji další prodejnu v samotném centru města, na Moravském náměstí. A díky bistru, které bude jeho součástí, mohou zákazníci většinu sortimentu rovnou na místě ochutnat.

Mikrofarma má podtitul brněnská zrárna a řeznictví s úctou k masu. Jedná se tedy o podnik spolupracující se sedláky a výrobci, kteří poskytují zvířatům welfare, krmí je jejich přirozenou potravou a dávají jim dostatek životního prostoru, tedy nejlépe volné chovy, pastviny – například Biofarma Sasov nebo Horňácká farma. „V brněnských Maloměřicích jsme v roce 2014 vybudovali prostory vybavené moderní technologií, které nám slouží ke zrání hovězího masa za sucha ve visu po dobu několika týdnů, dále chladírny pro skladování dalších druhů masa a bourárnu. V tomto místě máme také naši první prodejnu, která nabízí kompletní sortiment masa v optimálním stavu ke konzumaci – tedy hovězí zralé – s výraznější vůní i chutí a mnohem jemnější konzistencí, divočinu odleželou, kuřata čerstvá. Vedeme i ty druhy masa, které bylo doteď umění sehnat: jehněčí, kůzlečí, bio perličky, zvěřinu nebo králičí,“ říká Alan Munteanu, zakladatel a spolumajitel Mikrofarmy. Zdejší řezníci zajišťují zákazníkům také kompletní servis: „Maso na přání upravíme, vykostíme nebo nameleme. Zabalíme je do speciálních přepravek nebo zavakuujeme. Čím dál více se také rozbíhá naše vlastní uzenářská výroba,“ dodává vedoucí řezník Miroslav Štoudek. Mikrofarma má také unikátní software na sledování původu masa, takže zákazník si odnáší s nákupem i informaci, z jaké farmy, jakého plemene, stáří a pohlaví zvíře bylo, ale i kde přesně bylo chováno, jak bylo krmeno a další údaje.

Nová prodejna, kterou vychází Mikrofarma vstříc požadavku svých zákazníků, nejen přibližuje celou nabídku do nejfrekventovanější oblasti v centru, ale rozšiřuje škálu služeb o v Brně dosud neviděný koncept jídla „do ruky“ z výtečných surovin. Součástí prodejny je totiž malé bistro pojmenované DeguŠtace s několika místy na stojáka, ale především servisem take away ke všem nabízeným jídlům. „Stvořili jsme jakousi „degustační zastávku“, záchytný bod při průchodu městem, kde si dáte omeletu z farmářských vajec, samozřejmě burgery z našeho vyzrálého hovězího, na grilu vám připravíme steaky z právě ukrojeného masa nebo klobásky (včetně těch vlastní výroby), ohřejeme naše taliány nebo párky bez éček, ale najdete tu třeba i saláty a pomazánky z bio a farmářských surovin s kváskovým pečivem. Jídlo doplníme domácími limonádami a kávou s sebou nebo vínem po skleničce,”přibližuje koncept novinky Lucie Frgalová, která má na starosti sortiment a komunikaci se zákazníky.

Novou prodejnu najdete na Moravském náměstí 4, vedle kina Scala a dopravního uzlu na České.

Zboží z Mikrofarmy lze objednat i telefonicky nebo elektronicky prostřednictvým webu www.mikrofarma.cz/e-shop. Maso také může prodejna zákazníkům zavézt. Restauracím nebo obchodům zajišťuje Mikrofarma velkoobchodní zásobování.

Mikrofarma-DeguŠtace

Adresa: Moravské náměstí 4, 602 00 Brno

Otevírací doba Mikrofarmy-DeguŠtace:

Po – Pá 7.30-19.00, bistro pokračuje do 22.00

So 9.00-13.00, bistro pokračuje do 22.00

Redakce Gastro&Hotel