Uzený jazyk

5 porcí

Ingredience:

  • 1kg uzeného hovězího jazyka
  • divoké koření (3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 lístky vavřínu)
  • 2 větší cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 4 větší šalotky
  • 100g mrkve
  • 50g rozinek
  • 50g mandlí
  • 100ml portského vína
  • 50g másla
  • drcený pepř
  • sůl

Na bramborový nákyp

  • 1kg brambor
  • 3 vejce
  • 100ml smetany
  • špetka muškátového květu
  • sůl

Postup:

Uzený jazyk uvaříme do měkka s divokým kořením a cibulí. Vařený jazyk dáme do studené vody a hned ho oloupeme a odstraníme tučné části. Na sádle opečeme do růžova mandle spolu s na kostičky nakrájenou mrkví, přidáme na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky. Vše zlehka opečeme, zalijeme vínem, opepříme a asi tak 10 minut podusíme. Stáhneme z ohně a vmícháme kostičky másla. Dle chuti dosolíme.

Jazyk nakrájíme přes vlákno na půl centimetrové plátky.

Brambory na nákyp si ve slupce dopředu uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Brambory smícháme se smetanou, solí a muškátovým květem, opatrně vmícháme sníh. Ochucené brambory rozprostřeme do zapékací misky, uhladíme a navrch nalijeme rozmíchané a lehce osolené žloutky. Pečeme v přehřáté troubě asi 20minut na 170°C