Uzený jazyk
Ingredience:
- 1kg uzeného hovězího jazyka
- divoké koření (3 kuličky nového koření, 10 kuliček černého pepře, 3 lístky vavřínu)
- 2 větší cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 4 větší šalotky
- 100g mrkve
- 50g rozinek
- 50g mandlí
- 100ml portského vína
- 50g másla
- drcený pepř
- sůl
Na bramborový nákyp
- 1kg brambor
- 3 vejce
- 100ml smetany
- špetka muškátového květu
- sůl
Postup:
Uzený jazyk uvaříme do měkka s divokým kořením a cibulí. Vařený jazyk dáme do studené vody a hned ho oloupeme a odstraníme tučné části. Na sádle opečeme do růžova mandle spolu s na kostičky nakrájenou mrkví, přidáme na čtvrtky nakrájené šalotky a rozinky. Vše zlehka opečeme, zalijeme vínem, opepříme a asi tak 10 minut podusíme. Stáhneme z ohně a vmícháme kostičky másla. Dle chuti dosolíme.
Jazyk nakrájíme přes vlákno na půl centimetrové plátky.
Brambory na nákyp si ve slupce dopředu uvaříme. Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Brambory smícháme se smetanou, solí a muškátovým květem, opatrně vmícháme sníh. Ochucené brambory rozprostřeme do zapékací misky, uhladíme a navrch nalijeme rozmíchané a lehce osolené žloutky. Pečeme v přehřáté troubě asi 20minut na 170°C