Celkem 25 stánků, z toho 20 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude desátý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne stejně jako loni až začátkem podzimu 25. září.

Na festivalu se bude stáčet to nejlepší růžové víno z Moravy, ale i Čech. „Moravské a české „růžovky“ patří do světové extratřídy. Díky příznivým klimatickým podmínkám a pečlivé práci na vinici i ve sklepě se Česko může pochlubit špičkovou kvalitou svěžích a aromatických růžových vín. Nejoblíbenější růžová vína jsou vína mladá, z posledního a předposledního ročníku. A právě ta nejlepší vína budou moci návštěvníci festivalu ochutnat,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín startuje už na jaře. Ta nejlepší se pravidelně degustovala v polovině května na festivalu Růžový máj. Už druhým rokem museli ale organizátoři kvůli epidemiologické situaci festival přesunout na září. „Kromě termínu se v loňském roce změnilo i místo konání festivalu a i letos proběhne degustace růžových vín v Praze 7 v Pražské tržnici v termínu 25. září. Důvodem, proč jsme ani v letošním roce neplánovali návrat na pravý břeh Vltavy, je omezené množství termínů na pražské náplavce a významnou roli hrají také cenové podmínky prostor,“ vysvětlil Jiří Sedláček.

Festival odstartuje v sobotu 25. září v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 20 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům dovezou přes 2 500 lahví vína.Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si jen pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma,“ řekl Jiří Sedláček.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě pět stánků nabízejících gastronomii hodící se právě k růžovým vínům. „Na festivalu se o gastronomii postará pět fastfoodových specialistů. V nabídce budou mimo jiné kuřecí křídla, stripsy, tortilly, burgery, saláty, grilovaná a trhaná masa, také rolovaná zmrzlina a káva,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i bohatý doprovodný program. „Součástí Růžového máje jsou každoročně čtyři hudební formace. I letos tradičně zahajujeme cimbálovkou a pokračujeme jazzem,“ uzavřel Jiří Sedláček.

www.ruzovymaj.cz

Cílem festivalu je seznámit co nejširší okruh zájemců nejen s produkcí růžových vín v České republice, ale také jim nabídnout přímý kontakt s jejich producenty. Kromě degustace růžových vín a přímého kontaktu s vinaři je návštěvníkům festivalu nabídnuta možnost snoubení vín se zajímavou gastronomií, stejně jako poslech živé muziky v pestré podobě od moravské dechovky přes jazz, swing až po klezmer styl. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.