Cenné teoretické rady i praktické zkušenosti s různými styly čepování získají absolventi Školy čepování v Lokále U Bílé kuželky v Míšeňské 12 v Praze 1. Školu čepování vede mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda. Na teoretický úvod navazuje pivní párování – čtyřchodové menu s různými pivy z celého světa a po něm následuje ukázka různých stylů čepování, míchání pivních drinků a praxe za výčepem.

Šestihodinový kurz je otevřen všem zájemcům, skupinám i jednotlivcům, profesionálům i laikům, milovníkům piva, kteří se chtějí dozvědět víc o jeho výrobě, vlastnostech, o tom, co ovlivňuje výslednou chuť, naučit se rozpoznat kvalitu a nakonec vlastní rukou načepovat svůj půllitr.

Kurzy se konají dvakrát měsíčně, vždy od 12 do 18 hodin. Počet účastníků je limitován – minimálně čtyři, maximálně osm. Cena je 3 200 Kč na osobu, součástí kurzu je studijní materiál Čepujeme s Lukášem Svobodou a dárek.

Novinkou pro rok 2013 jsou kurzy v anglickém jazyce. Další informace, aktuální nabídku termínů a obsazenost jednotlivých kurzů je možné najít na www.skolacepovani.cz.

V nabídce Školy čepování je také Narozeninové čepování spojené s oslavou, které zahrnuje dvě hodiny výuky pro oslavence – hodinu seznámení s technologií a pivním hospodářstvím v restauraci a hodinu praxe za pípou, kdy se oslavenec naučí čepovat různými styly a také pivo správně servírovat. Cena kurzu je 2 300 Kč na osobu a zahrnuje 20 velkých piv.

Stále oblíbenější formou zábavy je Pivní týmování, které v Lokále U Bílé kuželky připravují pro maximálně dvacetičlenné skupiny přátel, obchodních partnerů či kolegů. Účastníkům se osobně věnuje mistr republiky v čepování za rok 2013 Tomáš Hrnčíř z Lokálu. Každý si může sám zkusit čepovat pivo a zasoutěžit si s ostatními členy týmu. Cena je individuální – podle počtu účastníků a programu.

Iniciátor a protagonista Školy čepování Lukáš Svoboda pro společnost Ambiente pracuje od roku 2010. Začínal jako výčepní v pražské restauraci U Pinkasů, v roce 2006 vyhrál v Plzni poprvé soutěž o nejlepšího výčepního České republiky a na světovém finále v New Yorku skončil druhý. V soutěžení pokračoval i v následujících letech, největšího úspěchu dosáhl v roce 2010, kdy po vítězství v národním kole vyhrál i mistrovství světa a stal se držitelem titulu Pilsner Urquell Master Bartender. V současné době vede Školu čepování a dohlíží na kvalitu čepovaného piva v rámci skupiny restaurací Ambiente. Jako společník LOKAL CZ se podílí na rozvoji konceptu restaurací Lokál.

Redakce Gastro&Hotel