Hořické trubičky, které od doby jubilejní výstavy jsou v Praze tak oblíbeny, lze si připraviti snadno takto:

Na vále promísíme 15 dkg, mouky, 7 dkg čerstvého, na ledu chovaného másla, které bylo před tím rozdrobeno, zaděláme vše společně se dvěma žloutky, šťávou jednoho citronu a dvěma  lžícemi vody na těsto. Toto dobře prohněteme, vyválíme jak nejtenčeji možno a vykrájíme z něho na prst široké ne příliš dlouhé proužky, které otočíme kolem zahřáté, máslem potřené trubičky, ovineme nití, aby tvar byl zachován, a smažíme v mírně zahřáté troubě na rozpuštěném másle. Upečenou trubičku z formičky opatrně sesuneme, nit odhodíme, načež posypeme ji za tepla cukrem s jemně utlučenou skořicí.

Text: Václav Malovický Foto: www.hkregion.cz a Jiří Mevald

Redakce Gastro&Hotel