Koktejl skvělé zábavy, napínavé atmosféry, dobré muziky a hlavně skvostného barmanského umění namíchalo finále nejvýznamnější barmanské soutěže u nás: Havana Club Grand Prix 2013. Kolbištěm pro barmanské klání se 28. listopadu stala Galerie NOD, kde proběhla neveřejná část soutěže – pět českých a pět slovenských finalistů tu mělo za úkol namíchat co možná nejoriginálnější a nejlahodnější drink.

Veřejná část finále se v podobě velkolepé párty konala ve vedlejším Roxy clubu. Tady se za mohutného povzbuzování publika předvedla pětice nejúspěšnějšíchbarmanů z předchozího kola soutěže v kategorii Flair Bartending – tedy v žonglování s lahvemi a šejkry. V Roxy tekla Havana proudem a o skvělou atmosféru se postarala skupina Monkey Bussines spolu s DJ Robotem a DJ Frikym. Atrakcí večera se staly také oblíbené drinky Havana Mojito a Havana Cuba Libre.

Mezi pozvanými hosty tentokrát nechyběli ani vítězové minulých ročníků, kteří se dnes i díky svému úspěchu v soutěži řadí k uznávaným špičkám svého oboru.

Zavzpomínat si přišel například Václav Vojíř, který v roce 1998 po svém vítězství v republikové soutěži zaujal dokonce i porotu světového finále, kde skončil na neuvěřitelném druhém místě. Dnes je majitelem pražského Bugsy´s baru, který je označován jako nejlepší koktejlový bar v metropoli.

Jako psychická podpora finalistů zafungoval také Aleš Půta, který soutěž vyhrál v roce 2007. Jeho Hemingway bar se v loňském roce dostal na seznam nejlepších barů světa a v této nepředstavitelné konkurenci skončil na 50. příčce.

Na své nástupce se přišel podívat také vynikající „žonglér“ Martin Bat´ha, který si podmanil české finále Havana Club Grand Prix v kategorii Flair Bartending v roce 2001, následoval i úspěch na Kubě, kde mezi nejlepšími kolegy z celého světa vysoutěžil 3. místo. Dnes sám organizuje barmanské soutěže, přednáší na odborných seminářích a je zván jako porotce do zahraničí.

Vyrovnané výkony letošních soutěžících hodnotila mezinárodní porota, finalisté tedy museli zvládnout okomentovat přípravu svého drinku v angličtině. V napínavém souboji rozhodoval každý detail, porotci a špičkoví barmani Steve Schneider z New Yorku a Alastair Burgess z Londýna ale nakonec zvolili ty, kteří si podle nich vedli nejlépe.

Nejlepší prezentaci ruku v ruce s nejlahodnější chutí drinku z českých finalistů měl podle poroty Ondřej Hnilička z pražského Hemingway baru:

Hodně mě to překvapilo. Hrozně moc se těším na setkání s kolegy barmany na Kubě, ale musím se ještě hodně moc připravit, zapracuju trochu na servisu, aby to nebylo jen o skleničce, ale aby to bylo parádní!

První místo mezi slovenskými barmany vysoutěžil Martin Hudák z prešovského Dublin Cafe. Vítězný slovenský drink možná brzo ochutnají i návštěvníci jeho domovského baru:

Je to super, úžasne, neskutočne! Trošku si pohrávam s tým, že drink zaradíme do ponuky. Možno ho spravím viac piteľnejší pre bežných konzumentov.“

Oběma vítězům, které čeká cesta na světové finále v kubánské Havaně, gratulujeme a přejeme co možná nejlepší umístění v mezinárodní soutěži. Že na to čeští špičkoví barmani mají, jasně ukázala vítězka minulého 7. ročníku českého finále – Kateřina Kluchová, která na Kubě získala krásné 8. místo.

Velkou atrakcí letošního 8. ročníku Havana Club Grand Prix byla pro fandící diváky v Roxy Clubu soutěž barmanů „flairistů“, tedy soutěžících v kategorii Flair Bartending – kdy barman předvádí na hudbu co možná nejlepší triky v žonglování s lahvemi a šejkry. Na vítěze Flair Bartendingu čekala finanční výhra v hodnotě 40 000 Kč. Své předloňské vítězství suverénně zopakoval Václav Abrahám:

„Pro mě to byla obhajoba, byla to pro mě letos největší soutěž v Čechách, takže jsem se snažil na to připravit, povedlo se to, takže jsem super šťastnej!“

Soutěž Havana Club Grand Prix je nejvýznamnější barmanskou soutěží u nás. Pořádá se každé 2 roky a vítěz se účastní světového finále této soutěže. Na účast špičkových českých barmanů, kteří chtějí ukázat svůj talent, se proto budeme opět těšit v roce 2015!

Redakce Gastro&Hotel