Přírodní vinařský oxid uhličitý (CO₂), jímaný při kvašení vinných hroznů, má už dnes široké využití v praxi. Jeho výhody objevují nejen vinařství, ale i restaurace či bary. Jaké jsou jejich zkušenosti?
Jedním z podniků, které vinařský oxid uhličitý již úspěšně využívají, je moderní Vinařství Vajbar ze Zaječí, zaměřené na inovativní metody a udržitelný způsob výroby vína. „Z fermentace vlastních hroznů sbíráme kvasné CO₂, které používáme pro výrobu perlivých vín. Použitím přírodního CO₂ WineGAS dostává naše frizzante nezaměnitelný, jemně šumivý charakter, stejný jako u druhotně kvašených sektů. A nesytíme pouze víno, již třetím rokem máme i svou sodovku. Zákazníci nevěří, že je to pouze voda a plyn bez dalších příchutí,“ říká Bronislav Vajbar, majitel a enolog.
Vína s jemným perlením
Filozofie Rodinného vinařství Vican z Mikulova tkví ve spojování moderních technik a tradičních postupů při výrobě vína. To vede k vytváření vín s výrazným charakterem a autentičností. „Každý krok, od péče o vinici po sklizeň a zpracování hroznů, je prováděn s důrazem na kvalitu a detail. Zaměřujeme se na udržitelné zemědělství a respekt k přírodě, což se odráží v našich produktech. Pro výrobu perlivých vín využíváme přírodní CO₂ WineGAS, které dodává vínu charakteristické jemné a dlouhotrvající perlení jako u sektu,“ popisuje majitel vinařství a filmový producent Tomáš Vican. I v rodinném Vinařství Drmola v Bavorech na jižní Moravě vládne úcta k vinici a vznikají tu vína v BIO kvalitě. „Letošním přírůstkem do portfolia výrobků jsou i perlivá vína sycená přírodním CO₂ WineGAS, zachyceným při alkoholové fermentaci hroznového moštu. Můžete ochutnat Frizzante Sauvignon a Frizzante rosé z odrůdy Rulandské modré s jemným a dlouhotrvajícím šumivým projevem, který připravila sama příroda,“ konstatuje vinař Slávek Drmola.
Pro barmany i restauratéry
Jan Šebek je vedoucím barmanem Grandhotelu Pupp v Karlových Varech a vítězem nejprestižnější barmanské soutěže World Class 2023. „Díky inovativnímu využití WineGAS pro karbonizaci mých nápojů jsem postoupil ze semifinále a nakonec vyhrál soutěž World Class 2023. WineGAS se stala klíčovým prvkem mého vystoupení, kdy jsem přesvědčil porotu o výjimečnosti mého přístupu k mixologii. Využití WineGAS nejen zdůraznilo kvalitu mého koktejlu, ale také přineslo nový rozměr zážitku pro soudce i diváky.“
Tak jako procházka památkami Lednicko-valtického areálu je skvělým zážitkem i návštěva rodinné restaurace Burgr’s Club v Lednici. S nadšením a láskou tu zákazníkům připravují úžasné gurmánské zážitky. „Brilantně připravené burgery, steaky i saláty zapijete domácí fresh limonádou připravenou z čerstvé máty a ovoce, domácího sirupu a vody sycené přírodním CO₂ WineGAS. V chuti překvapí jemné a dlouhotrvající perlení s otiskem vína, které limonádě dává právě přírodní CO₂ WineGAS,“ tvrdí spolumajitel Zdeněk Pavlů.
Nevinná voda i limonáda
Co je Nevinná voda a kde je k mání? Vydáte-li se do malebné vesničky Radešín v okrese Žďár nad Sázavou, tak vyhledejte Balónový hotel s pivovarem. „Kromě skvělé atmosféry, výborného piva a chutného jídla tu máme i vodu, kterou sytíme přírodním CO₂ WineGAS. Má jemný otisk vína, který získala při sycení, a to právě díky vinným esterům obsaženým v CO₂,“ vysvětluje Lucie Škorpíková z vedení hotelu.
„Měšťanský pivovar Kojetín není jen pivovar. Je to moderně pojatý koncept, kde se snoubí kvalitní pivo s výbornou gastronomií. V restaurační části pivovaru si můžete k dobrému jídlu vychutnat nejen skvělé řemeslné pivo, ale i osvěžující limonádu s přírodním CO₂ WineGAS, kterou vyrábíme,“ informuje Pavel Sixta, člen představenstva a výkonný ředitel.
Chcete ochutnat širokou paletu českých a moravských frizzante a poznat rozdíl sycení technickým a přírodním CO₂? Navštivte některý ze Dnů v růžovém, které se konají od dubna do června v Praze, Českých Budějovicích, Písku, Trutnově, Děčíně, Znojmě, Mikulově, Velkých Pavlovicích, Doudlebech nad Orlicí či Jinočanech. Více na www.jarovin.cz. V letošním roce ve výsledcích soutěže najdete i informaci, zda bylo víno syceno WineGas, či běžným plynem.
TEXT: Branko černý / FOTO: ARCHIV