Není náhoda, že olivový olej je hlavním stavebním kamenem středomořské kuchyně, která je celosvětově považována za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších vůbec. I když si to někdy možná tak úplně neuvědomujeme, olivový olej tvoří velkou část výsledné chuti pokrmu. Proto je třeba nepodceňovat jeho výběr a kvalitu. Díky široké nabídce olivových olejů Frantoi Cutrera si můžete každý den připomenout prosluněné dny strávené ve Středomoří.

Olivový olej má v kuchyni své místo už několik tisíc let. Využívá se jak při přípravě teplých pokrmů, tak k dochucení jídel studených. „Právě studená kuchyně nechá nejlépe vyniknout jeho chuti,“ radí Pavla Kylarová, která značku Frantoi Cutrera v České republice zastupuje. Zejména pro využití ve studené kuchyni je tedy velmi zásadní kvalita daného oleje – ty nejkvalitnější jsou označovány jako extra virgin. Je na vás, zda olejem zvýrazníte chuť salátu nebo si v něm budete namáčet čerstvé pečivo.

Olivový olej se skvěle hodí na závěrečné dochucení již hotových těstovin, na nichž se krásně rozvine jeho chuť a aroma.

Náš tip: dochuťte na závěr Spaghetti aglio e olio pár kapkami oleje Frantoi Cutrera s bílými lanýži (0,25 l za 279 Kč). Rafinovaně tak povýšíte pokrm na vyšší úroveň, aniž byste narušili tradiční italskou recepturu s minimem ingrediencí.

Olivový olej je součástí většiny zálivek na saláty. Pokud nepatříte mezi příznivce složitých dresinků a daleko radši si vychutnáte jen jemně podtrženou chuť zeleniny, doporučujeme zakápnout salát výraznějším olivovým olejem.

Náš tip: Pro saláty vybírejte oleje s výraznější chutí oliv, které ho přirozeně dochutí. Příkladem je jednodruhový Frantoi Cutrera Primo Fine (469 Kč/0,75 l) z oliv Tondo Iblea. Ty jsou typické svou výraznou chutí – ucítíte v něm intenzivní zelená rajčata, čerstvě posečenou trávu, artyčok a buket vonných bylin.

Italové ctí starý rituál: na začátku sklizně jedí krajíc selského chleba pokapaný čerstvě vylisovaným olivovým olejem. Pojídání čerstvého pečiva máčeného v olivovém oleji je ale běžné i v dalších středomořských zemích a je to velká pochoutka, tak totiž nejlépe vychutnáte jeho opravdovou chuť. Základem je vsadit na co nekvalitnější olej.

Náš tip: Pro toto využití se skvěle hodí nefiltrovaný extra panenský olej Frantoi Cutrera Frescolio (0,75 l za 499 Kč). Je mírně zakalený díky jemným sedimentům a má rustikální charakter. Přesně takhle vypadají oleje, které si pěstitelé ve středozemí nechávají pro domácí spotřebu.