Třetí ročník Rumfestu zábavně vzdělávací oslavy pravého třtinového rumu určené především široké veřejnosti – se nezadržitelně blíží, proběhne již tuto sobotu 7. května v prostorech pražské Novoměstské radnice. Návštěvníci se mohou těšit na širokou nabídku téměř 150 značek rumů. Kromě degustací se rumoví nadšenci budou moct zúčastnit i vzdělávacích seminářů o historii a výrobě rumu. Rumfest organizuje Barlife, odborný časopis o nápojích vycházející od roku 2004.

Rumfest se i letos uskuteční v samém centru Prahy – v Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Tyto prostory jsou, díky svému umístění, snadno dostupné všem návštěvníkům a zároveň okouzlují svou historickou atmosférou.

Festival si klade za cíl představit veřejnosti nejen zavedené, ale i méně známé a unikátní značky rumů z celého světa, a to příjemnou formou degustace. Proto mimo tradiční rumové země z oblasti Karibiku Rumfest nabídne i rumy z Indie, Madagaskaru, Thajska, Velké Británie a dalších netypických zemí. O dotvoření té pravé atmosféry se postará DJ a kapela Los Amigos, celá radnice tak bude znít tóny latinskoamerické hudby. Nebudou chybět ani speciality karibské kuchyně a rumové koktejly.

Své obzory si mohou návštěvníci ještě rozšířit o vědomosti z historie a výroby rumu. Na semináři Barlife Akademie Mýty a pověry: kde je pravda o rumu? se například dozví, co znamená sistema solera, nebo jaký je rozdíl mezi zemědělským a průmyslovým typem rumu. Seminář povede Tomáš Kučera, mimo jiné i osobní barman Roberta De Nira na MFF v Karlových Varech, který diváky naučí, jak si doma namíchat jeden z ikonických rumových koktejlů. Na Rumfestu nesmí chybět ani Ian Burrell, mezinárodní rumový ambassador a organizátor britského Rumfestu. Ian povede seminář, ve kterém představí rum Dos Maderas. A ředitel značky Ron Abuelo pro Evropu Alexis Guerrerro představí novinku na českém trhu Ron Abuelo XV Finish Collection.

Součástí programu je také finálové kolo barmanské soutěže zaměřující se na tiki kulturu. V polovině 20. století nabízely tiki bary exotickou romantiku, koktejly na bázi rumu, atmosféru pláží a bezstarostnosti. V tiki barech se v USA vůbec poprvé začaly míchat koktejly z rumu, různých sirupů a čerstvých ovocných šťáv. Za symbol tiki koktejlů se pokládá Mai tai, Zombie nebo Volcano. V posledních letech se však objevují soutěže, které se soustředí převážně na klasické koktejly či na vytvoření novodobých klasik a tiki kultura zůstává opomíjena. Proto je tu Tiki Celebration, soutěž, která vybízí k vytvoření nové receptury rumového koktejlu založeného na produktech rumu Matusalem. V průběhu finále se představí pět barmanů, kteří v limitu šesti minut musí připravit dvě porce svého koktejlu.

Redakce Gastro&Hotel