Receptů ze Slovácka je spoustu. Vyzkoušejte alespoň některé. Tady je náš tip na ochljapkané šišky.
Ingredience:
250 g hladké mouky,
voda, sůl, sádlo (máslo), povidla
Postup:
Z hladké mouky a vody vypracujeme vláčné těsto a necháme ho v míse odpočinout. Pak znovu vyválíme a uděláme si malé bochánky. Ty v ruce prohněteme a vyválíme tenké slíže.
Vodu v hrnci přivedeme k varu. Slíže (šišky) trháme na menší kousky a házíme do vřící vody. Když vyplavou nahoru, necháme šišky dvě minuty povařit. Pak je děrovanou naběračkou vybereme a dáme do mísy, kde je promísíme se sádlem (nebo máslem), aby se k sobě nepřilepily.
Do kastrolu přidáme povidla a zředíme je na tekutější konzistenci. Na ředění můžeme použít vodu, máslo nebo rum.
V míse smícháme šišky s povidly a dáme na talíř. Ochljapkané šišky jsou nejlepší teplé, ale můžou se jíst i za studena.