Receptů ze Slovácka je spoustu. Vyzkoušejte alespoň některé. Tady je náš tip na ochljapkané šišky.

Ingredience:

250 g hladké mouky,

voda, sůl, sádlo (máslo), povidla

Postup:

Z hladké mouky a vody vypracujeme vláčné těsto a necháme ho v míse odpočinout. Pak znovu vyválíme a uděláme si malé bochánky. Ty v ruce prohněteme a vyválíme tenké slíže.

Vodu v hrnci přivedeme k varu. Slíže (šišky) trháme na menší kousky a házíme do vřící vody. Když vyplavou nahoru, necháme šišky dvě minuty povařit. Pak je děrovanou naběračkou vybereme a dáme do mísy, kde je promísíme se sádlem (nebo máslem), aby se k sobě nepřilepily.

Do kastrolu přidáme povidla a zředíme je na tekutější konzistenci. Na ředění můžeme použít vodu, máslo nebo rum.

V míse smícháme šišky s povidly a dáme na talíř. Ochljapkané šišky jsou nejlepší teplé, ale můžou se jíst i za studena.

Redakce Gastro&Hotel