Již v dobách renesance připravovaly benátské ženy svým mužům tiramisu pro potěchu a pro povzbuzení jejich sexuálního apetitu.

Snad nejznámější italský dezert, který si během tří století vyšlapal cestu ze středu Itálie do všech koutů světa. Najdeme ho na jídelních lístcích jak restaurací, tak kaváren v různých podáních. Je libo tiramisu na dezertním talířku, ve skleněném poháru či dokonce v hrnečku na kávu?

O jeho původu se vedou spory

Původ tohoto mimořádně jemného a velmi lahodného dezertu je nejasný. Přivlastňují si ho čtyři regiony: Piemont, Lombardie, Benátsko a Toskánsko. Nejčastěji se zmiňuje Benátsko a město Treviso na severu Itálie. Jedna verze hovoří o tom, že v roce 1960 v restauraci Le Beccherie ho měl připravit majitel s učnicí Francescou Valoriovou, která se za svobodna jmenovala Tiramisu. Druhá verze zase mluví o podobném receptu, který vznikl už na konci 17. století ve městě Siena. Co víme určitě, recept se jménem tiramisu se poprvé v tištěné formě objevuje na počátku 80. let 20. století.

„Vévodská polévka“

„Zuppa del duca“ neboli „vévodská polévka“ – tak se dezert původně nazýval. Postupem času však přijal jméno mnohem přitažlivější. Benátské kurtizány připisovaly tomuto lákavému dezertu povzbuzující a afrodiziakální účinky a začaly ho nazývat „tiramisu“, což v překladu znamená „zvedni mi náladu“, patrně měly na mysli nejen ji J

Originální recept se skládá z těchto ingrediencí: mascarpone, vajec, cukru, cukrářských piškot, silné kávy a práškového kakaa. Žloutky se v páře ušlehají s cukrem, vmíchají se do mascarpone, přimíchá se sníh z bílků a tímto krémem se prokládají piškoty máčené v kávě. Povrch se bohatě zapráší kakaem.

Náhražky nebrat!

Nic není pro tiramisu tak důležité jako několik autentických surovin, bez nichž se při přípravě zkrátka neobejdete.

Základním „stavebním“ kamenem jsou podlouhlé cukrářské piškoty, nejlépe italské savoiardi. Samozřejmě nic nezkazíte tím, když si je z vajec, cukru, mouky a trochy kukuřičného škrobu upečete sami. Rozhodně je nenahrazujte dětskými kulatými, které se liší nejen tvarem a chutí, ale především absorpčními schopnostmi. S kulatými piškoty se vám dezert téměř jistě rozmočí.

Neméně důležité je mascarpone, které ničím nenahradíte. Mascarpone je lehce nasládlý, čerstvý, smetanový sýr, který výslednou chuť a konzistenci tiramisu povýší. Na dezerty tohoto typu se báječně hodí právě tím, že je dost tučný, má jemnou, krémovou a málo výraznou chuť – zkrátka na tiramisu ideální.

Panák do kávy? Variant je nespočetné množství…

Přidávání likéru do kávy je považováno za jednu z variant, kterých je velké množství.  Mezi ty nejzákladnější patří kromě amaretta, koňaku, marsaly, kávového či pomerančového likéru také whisky. Někdy se zjemňuje krém ještě ušlehanou smetanou. Ta se občas používá i místo bílků, nebo se krém připravuje pouze ze žloutků s cukrem a mascarpone, nepřidávají se ani ušlehané bílky, ani šlehačka. Některé varianty počítají s malinami, mangem, banány nebo sušenkami místo piškotů. Způsob přípravy ale zůstává stejný: vrstva za vrstvou, prokládaná jemným smetanovým krémem, dokud není nádoba či forma plná.

 

Text: Stáňa Krejčová Foto. Archiv