Návrat do starých časů vaření podle našich babiček prožívá již několik let velkou renesanci. Co tedy potěšit své hosty u snídaně nejen čerstvě upečeným pečivem, ale i domácí zavařeninou bez konzervantů? Dobré domácí džemy jsou vysokou školou kuchařského umění a letní čas s dostatkem nejrůznějšího ovoce je pro jejich výrobu jako stvořený…

Tipy pro úspěšné zavařování

  • Ovoce vybírejte jen zralé a zdravé. Oťukané nebo nahnilé kusy vyřazujte celé, neodřezávejte poškozené části. Riskovali byste tím, že se rychle zkazí celá várka. Ve zralém ovoci je také nejvíce pektinu.
  • Dodržujte přesně váhy udané v receptech. Váha ovoce platí pro vypeckované, očištěné a oloupané kousky.
  • Nevařte džemy, marmelády a želé ve větším množství. Když jen zdvojnásobíte přísady, ovoce se pořádně neprovaří, ztratí se z něj vitaminy a nedosáhnete správné konzistence ani barvy.
  • Během zavařování směs neustále míchejte, aby se nepřipálila.
  • Sbírejte při vaření z povrchu pěnu. Kdybyste ji tam nechali, nebude výsledná zavařenina vypadat dobře, a navíc by se mohla brzy kazit.
  • Doslazovat můžete fruktózou, různými rostlinnými sirupy nebo třeba třtinovým cukrem s vyšším obsahem melasy. Ale pozor, každé z těchto sladidel si s sebou nese i svou specifickou chuť. Marmelády je možné doslazovat také stévií, sirupem z agáve, z datlí, nebo také tím, že k méně sladkému druhu ovoce přidáme sladší druh (hrušky, sladká jablka).
  • Dosladit můžeme paradoxně i solí.Díky soli se totiž z ovoce uvolní sladká šťáva a překvapí nás příjemná a sladká chuť. Je dobré použít mořskou sůl, protože má vyšší obsah minerálních látek než běžná kuchyňská.
  • Marmeládu můžeme dochutit a „ozdravit“ také přidáním chia nebo lněných semínek.
  • Pokud chcete marmeládu povznést na vyšší úroveň, můžete přidat nějaké další koření či bylinky, např. rozinky, vanilku, pár větviček rozmarýnu, skořici, badyán, meduňku, mátu nebo dezertní víno.

Redakce Gastro&Hotel