Dodavatelé jsou součástí vašeho podnikání

  • Šiřte svou odpovědnost dál. Vypracujte pro dodavatele etický kodex, vyžadujte a kontrolujte jeho dodržování.
  • Plaťte vždy včas
  • Trvejte na tom, aby vaši dodavatelé zpětně odebírali a využívali obalový materiál.

 Lokální a sezonní suroviny

  • Měňte menu podle ročních období
  • Využívejte čerstvé suroviny od místních producentů. Používejte zejména české sezonní ovoce a zeleninu. Ušetříte ovoci a zelenině dlouhou cestu a sobě finance.
  • Na zimu a méně plodná období roku si připravte zeleninu nakládanou, zavařeniny, chutney a další vychytávky nejen podle receptů našich babiček.

Etika masných a mléčných produktů

  • Preferujte vejce od slepic z volného výběhu
  • Dejte přednost masu a mléčným výrobkům z volného chovu či ekologického zemědělství.
  • Hleďte nejen na šetrnost k životnímu prostředí, ale i na dobré zacházení se zvířaty.
  • Spotřebujte celé kusy zvířat − tzv. nose-to-tail. Ušetříte tím své finance i zdroje, které byly na produkci masa spotřebovány.

Udržitelné ryby

  • Trendem je konzumovat velké množství jen několika druhů ryb − mnohé z nich jsou díky tomu na pokraji vyhynutí. Preferujte různorodost a originalitu a blýskněte se mezi konkurencí.
  • Preferujte lokální zdroje, candát je nám blíž než mořský ďas.
  • Při nákupu ryb se řiďte sezonností. Vyvarujte se druhů odlovených dřív, než stihnou vytvořit další generaci. Ani zdroje ryb nejsou nevyčerpatelné.
  • Vyhledávejte certifikované dodavatele, kromě osobního kontaktu jde o jeden z nejlepších způsobů, jak vědět, co kupujete.

 Když z rozvojových zemí, tak spravedlivě

  • Ujistěte se, že čaj, káva, cukr, čokoláda, koření a další výrobky z rozvojových zemí, které využíváte, jsou certifikovány. Nejznámější certifikací v ČR je Fair Trade.
  • Proškolte své zaměstnance − přidanou hodnotu Fair Trade produktů pak snáze předají zákazníkům.
  • Nezapomeňte informovat i zákazníky. Používejte správná loga, nebojte se připojit vysvětlující informaci a upozornit na své odpovědné chování.

 Zelené nakupování a podpora sociálních podniků

  • Používejte recyklovaný papír nebo papír s certifikací FSC, PEFC. Primárně ale papírem šetřete, poznáte to i na rozpočtu.
  • Používejte čisticí prostředky šetrné k životnímu prostředí i zdraví vašich zaměstnanců a zákazníků.
  • Pokud hledáte dodavatele, nebojte se vyzkoušet chráněné dílny nebo sociální podniky. Úsilí se vrátí v kvalitních produktech s přidanou hodnotou.

 Energetická efektivnost a úspory vody

  • Sledujte svou spotřebu energie i vody a najděte největší „žrouty“
  • Najděte si dodavatele zelené energie.
  • Odpady – minimalizujte a recyklujte
  • Proveďte audit nakládání s odpady a naplánujte, jak snížit jeho objem, který končí na skládce.
  • Třiďte a recyklujte papír, plasty, sklo, nápojové kartony a kovy. Nebojte se přidat další, například textil a bio odpad.
  • Bio odpad využijte přímo u vás − založte kompost a malou zahrádku, kde humus využijete. Čerstvé bylinky nic nenahradí.
  • Zaveďte opatření proti plýtvání potravinami − využívejte suroviny beze zbytku, optimalizujte porce, dejte velikost porce na výběr. S jídlem vyhazujete i své peníze.