Dodavatelé jsou součástí vašeho podnikání
- Šiřte svou odpovědnost dál. Vypracujte pro dodavatele etický kodex, vyžadujte a kontrolujte jeho dodržování.
- Plaťte vždy včas
- Trvejte na tom, aby vaši dodavatelé zpětně odebírali a využívali obalový materiál.
Lokální a sezonní suroviny
- Měňte menu podle ročních období
- Využívejte čerstvé suroviny od místních producentů. Používejte zejména české sezonní ovoce a zeleninu. Ušetříte ovoci a zelenině dlouhou cestu a sobě finance.
- Na zimu a méně plodná období roku si připravte zeleninu nakládanou, zavařeniny, chutney a další vychytávky nejen podle receptů našich babiček.
Etika masných a mléčných produktů
- Preferujte vejce od slepic z volného výběhu
- Dejte přednost masu a mléčným výrobkům z volného chovu či ekologického zemědělství.
- Hleďte nejen na šetrnost k životnímu prostředí, ale i na dobré zacházení se zvířaty.
- Spotřebujte celé kusy zvířat − tzv. nose-to-tail. Ušetříte tím své finance i zdroje, které byly na produkci masa spotřebovány.
Udržitelné ryby
- Trendem je konzumovat velké množství jen několika druhů ryb − mnohé z nich jsou díky tomu na pokraji vyhynutí. Preferujte různorodost a originalitu a blýskněte se mezi konkurencí.
- Preferujte lokální zdroje, candát je nám blíž než mořský ďas.
- Při nákupu ryb se řiďte sezonností. Vyvarujte se druhů odlovených dřív, než stihnou vytvořit další generaci. Ani zdroje ryb nejsou nevyčerpatelné.
- Vyhledávejte certifikované dodavatele, kromě osobního kontaktu jde o jeden z nejlepších způsobů, jak vědět, co kupujete.
Když z rozvojových zemí, tak spravedlivě
- Ujistěte se, že čaj, káva, cukr, čokoláda, koření a další výrobky z rozvojových zemí, které využíváte, jsou certifikovány. Nejznámější certifikací v ČR je Fair Trade.
- Proškolte své zaměstnance − přidanou hodnotu Fair Trade produktů pak snáze předají zákazníkům.
- Nezapomeňte informovat i zákazníky. Používejte správná loga, nebojte se připojit vysvětlující informaci a upozornit na své odpovědné chování.
Zelené nakupování a podpora sociálních podniků
- Používejte recyklovaný papír nebo papír s certifikací FSC, PEFC. Primárně ale papírem šetřete, poznáte to i na rozpočtu.
- Používejte čisticí prostředky šetrné k životnímu prostředí i zdraví vašich zaměstnanců a zákazníků.
- Pokud hledáte dodavatele, nebojte se vyzkoušet chráněné dílny nebo sociální podniky. Úsilí se vrátí v kvalitních produktech s přidanou hodnotou.
Energetická efektivnost a úspory vody
- Sledujte svou spotřebu energie i vody a najděte největší „žrouty“
- Najděte si dodavatele zelené energie.
- Odpady – minimalizujte a recyklujte
- Proveďte audit nakládání s odpady a naplánujte, jak snížit jeho objem, který končí na skládce.
- Třiďte a recyklujte papír, plasty, sklo, nápojové kartony a kovy. Nebojte se přidat další, například textil a bio odpad.
- Bio odpad využijte přímo u vás − založte kompost a malou zahrádku, kde humus využijete. Čerstvé bylinky nic nenahradí.
- Zaveďte opatření proti plýtvání potravinami − využívejte suroviny beze zbytku, optimalizujte porce, dejte velikost porce na výběr. S jídlem vyhazujete i své peníze.