Léto se přehouplo do své druhé poloviny a konečně to vypadá na pořádně vysoké letní teploty. Nezapomeňte na pravidelné doplňování tekutin, vždyť každá sklenice s vodou či limonádou se dá krásně vyšperkovat. A ani milovníci sladkého se nemusí bát, lehké nepečené dorty potěší malé i dospělé. Nevěříte? Vyzkoušejte naše tipy na letní osvěžení s Haribo!

Červencové teploty sice nevystoupaly příliš vysoko, ale podle meteorologů to vypadá alespoň na horký srpen. V létě je potřeba myslet na pravidelný pitný režim. Žízeň nejlépe zažene voda, ale děti určitě ocení i trochu té kreativity. Co třeba osvěžující drink z čerstvých či mražených jahod s originálním zdobením?

Osvěžující letní jahodový drink

Ingredience:

  • 1 l perlivé vody
  • 450 ml neperlivé vody
  • 50 ml citronové šťávy (cca 2–3 citrony)
  • 50-100 g cukru krupice
  • 200 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 10 větších lístků meduňky
  • jahodové a jablkové Haribo Balla Stixx
  • meduňka, čerstvé jahody a citron na ozdobení

Postup:

  1. Cukr smíchejte s 200 ml vody a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Sundejte z plotny, do hrnce přidejte lístky meduňky a nechte vychladnout.
  2. Jahody rozmixujte s 250 ml vody. Pokud použijete mražené jahody, tak jimi drink krásně vychladíte.
  3. Připravte si velký džbán. Z cukrové vody vyndejte listy meduňky a přelijte do džbánu. Do toho přidejte i rozmixované jahody s vodou, citronovou šťávu a perlivou vodu.
  4. Přidejte led, promíchejte a rozlijte do sklenic. Každou sklenici ozdobte meduňkou a plátkem citronu, případně i na kousky nakrájenými čerstvými jahodami. Do každé sklenice naaranžujte i několik Haribo Balla Stixx a ihned podávejte.

Co by to bylo za léto bez sladkých dezertů? V horkém létě, spíš než čokoládové a máslové dorty, které mohou působit těžce a rychle se roztékají, ocení celé vaše okolí lehké nepečené dorty. Ty se podávají chlazené a lze je doplnit jakýmkoliv oblíbeným ovocem. Zkuste dort navíc obohatit o bonbony Haribo, úspěch tak bude zaručen!

Nepečený tvarohový dort s ovocem a Tropifrutti

Ingredience:

  • 1 kg polotučného tvarohu
  • 100–150 g cukru (nebo 2 hodně zralé banány)
  • 200 g dlouhých cukrářských piškotů
  • 100 g kulatých dětských piškotů
  • 200 g ovoce podle chuti (jahody, maliny, ananas)
  • Haribo Tropifrutti

Postup:

  1. Tvaroh dejte do mísy robota a přidejte cukr. Nejdříve jen 100 g a vyzkoušejte, jak vám vyhovuje chuť krému. Můžete přidat i více cukru, ale v kombinaci s ovocem to většinou není nutné. Krém je možné osladit třeba i medem nebo dvěma hodně zralými rozšlehanými banány.
  2. Nasaďte šlehací metlu a vyšlehejte krém.
  3. Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru maximálně 18–19 cm. Kdo má formu větší, musí přidat ještě 500 g tvarohu.
  4. Dno formy vyložte kolečkem vystřiženým z pečícího papíru, aby se vám pak s dortem lépe manipulovalo. Formu zavřete a na dno s pečícím papírem vyskládejte kulaté piškoty. Okolo formy vyskládejte dlouhé cukrářské piškoty tak, aby pocukrovaná strana byla z vnější části dortu. Piškoty skládejte postupně a vždy je zajistěte lžící krému, aby nepadaly. Skládejte jeden vedle druhého.
  5. Až bude celý obvod dortu obložený piškoty, přidejte do formy ještě trochu krému a uhlaďte první vrstvu. Na tu naskládejte vrstvu ovoce nakrájeného na plátky.
  6. A takto postupujte dál. Na vrstvu ovoce přijde krém, poté další vrstva kulatých dětských piškotů, zase vrstva krému, vrstva ovoce, vrstva krému a úplně nahoru vrstva piškotů. Nevrstvěte až k hornímu kraji piškotů, nezapomeňte, že ještě přijde vrstva Haribo. Dort zakončený vrstvou piškotů dejte vychladit přes noc do lednice.
  7. Před podáváním sundejte okraj dortové formy a dort přesuňte na podnos. Okolo dortu pevně uvažte širší mašli. Je to ozdoba, která ale zároveň drží dort pěkně pohromadě. Těsně před podáváním na vršek dortu nasypete bonbony Haribo Tropifrutti. Pěkně je tam upravte a servírujte.

Redakce Gastro&Hotel