Postup:

Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, nasolíme, opepříme a prošpikujeme slaninou, pokmínujeme a dáme stranou.

Základ- orestujeme na tuku cibuli, mrkev, petržel, osolíme, opepříme, přidáme máslo, divoké koření, cukr, šípkovou marmeládu a vložíme spolu s kýtou do pekáče. Pomalu pečeme 9 hodin na 78°C.

Orestujeme nastrouhanou mrkev, přidáme cukr, necháme zkaramelizovat a zastříkneme červeným vínem. Přidáme šípky, podlijeme vývarem a dusíme do měkka, poté přidáme výpek z kýty, propasírujeme a popřípadě dochutíme.

Nakrájíme žemli na kostky, orestujeme na malém množství tuku a necháme zchladnout. Na stejné pánvi rozpustíme máslo, orestujeme uzený bok a dáme zchladnout. Do mísy dáme hladkou mouku a mléko, přidáme žemli, uzené a vše důkladně promícháme, vyválíme menší šišky a vaříme v ubrousku na páře.

Redakce Gastro&Hotel