Slavný pařížský koláč. Vzykoušejte si jak chutná.

Ingredience (8 porcí):

Karamel: 200 g cukru, 100 g másla, 1 vanilkový lusk,

Těsto: 100 g másla, 1 g soli, 75 g moučkového cukru, 220 g hladké mouky, 2 g prášku do pečiva, 1 vejce

1 kg jablek vhodných na pečení

K servírování: vanilková zmrzlina či crème fraîche

Postup:

Nejdříve vypracujeme těsto, do rozpuštěného vychladlého másla postupně přidáme cukr, mouku, špetku soli, prášek do pečiva a vejce. Necháme odpočinout 1 h v chladničce. Na přípravu karamelu zahříváme cukr na sucho, v nádobě, kterou budeme moci následně přesunout do trouby. Když začne cukr pěnit, přidáme máslo a odstavíme. Podélně rozkrojený vanilkový lusk položíme do karamelu. Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme je na půlky a vyskládáme na karamel, tak aby bylo celé dno zaplněné. Jablka v karamelu pečeme v troubě (150-160 °C) 1 h, po vychladnutí je přemístíme na 1 h do chladničky. Rozválíme těsto na 3 mm silný plát, do tvaru a velikosti nádoby. Karamelizované ovoce utěsníme těstem a pečeme 10 minut na 220 °C.  Po upečení necháme odpočinout.

 

Text: Barbora Boháčková Foto: Archiv

Redakce Gastro&Hotel