Máte rádi polévky, které vás skutečně zasytí? Co si místo dýňové nebo cizrnové dát něco víc exotičtějšího? Asijské polévky jsou známé tím, že se vaří ze silného vývaru a nechybí v nich nudle. Jsou hutné, výživné, plné různých ingrediencí a vydají za celé hlavní jídlo, které skvěle zasytí a přinese nové chuťové zážitky. Nevíte, kam na ně? V asijské restauraci Sia můžete ochutnat od 25. do 31. ledna hned tři různé asijské polévky s japonskými nudlemi.

Polévky jsou tradičním prvkem všech asijských kuchyní. Asiaté je rádi jedí jak k snídani, obědu, tak k večeři. Základní složkou je vývar, který může být jak masový, přičemž se používají všechny druhy masa, tak například z ryb, mořských plodů nebo čistě vegetariánský. Co v nich ale nikdy nechybí, jsou nudle.

Každý druh nudlí má v japonské kuchyni své pevné místo
Mezinárodní tým šéfkuchaře Jiřího Štifta z restaurace Sia sestavil pro akci Japonské nudle originální recepty asijských polévek, v nichž budou zastoupeny hned tři druhy nudlí. Ramen nudle mají typický nažloutlý odstín a jejich výhodou je to, že se v polévce nerozmočí a zůstávají pevné na skus. Udon nudle existují v několika variantách, ale nejpoužívanější jsou sanuki udon, které jsou tlustší s pevnou žvýkací strukturou. Díky své chuti a struktuře mají všestranné využití. Tsukemen nudle obsahují hodně vody a jsou poměrně široké, až 2,5 mm. V japonské kuchyni se většinou využívají pro pokrmy, v nichž se nudle namáčí do samotného vývaru, není tedy jejich součástí. „Kvalita nudlí je pro asijské polévky velmi podstatná, proto je odebíráme z chráněné dílny Tydle nudle. Tam připravují nudle podle originálních japonských receptur a postupů,“ přibližuje původ nudlí, s nimiž pracují, Jiří Štift.

Originální recepty asijských polévek překvapí svou chutí
Hned tři polévky vás svou chutí přenesou do země vycházejícího slunce. Na co do restaurace Sia můžete zajít? Spicy Pork Ribs Ramen je lehce netradiční vepřový ramen s krémovou texturou a kořením togarashi, nazývané také Koření sedmi vůní, podávaný s chilli pastou, ramen nudlemi, vejci a grilovanými vepřovými žebírky. Niku – Beef Udon je silný hovězí vývar doplněný o houby shiitake, křepelčí vejce, čerstvé wasabi a udon nudle. Soft-Shell Crab Tsukemen je zase zvláštní tím, že se nudle tsukemen podávají zvlášť. Ty se pak s ostatními ingrediencemi, mezi nimiž najdete křupavého kraba, japonskou omeletu, avokádo či nakládaný zázvor, namáčí do hustšího Miso Yuzu vývaru,“ vyjmenovává Jiří Štift.

Zajděte ochutnat a uvidíte, že asijským polévkám jednoduše podlehnete.

Redakce Gastro&Hotel