Sýry ze sýrárny Orrero v Litovli, která je největší českou sýrárnou (patří do skupiny Brazzale, nejstaršího italského rodinného podniku mlékařsko-sýrařského odvětví), výrazně zabodovaly v jedenáctém ročníku soutěže o “Mlékárenský výrobek roku 2013”, kterou organizuje Českomoravský svaz mlékárenský pod záštitou Ministerstva zemědělství a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.

Sýr GRAN MORAVIA získal hlavní cenu v kategorii PŘÍRODNÍ SÝRY POLOTVRDÉ A TVRDÉ a hlavní Cenu médií. Sýr RICOTTA SPECIALE získal hlavní cenu v kategorii TVAROHY A ČERSTVÉ SÝRY a stal se také Novinkou roku v sýrová řadě. Sýr CACIOTTA STAGIONATA byl mezi třemi finalisty v kategorii PŘÍRODNÍ SÝRY POLOTVRDÉ A TVRDÉ.

Jedenáctého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 23 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 69 výrobků. Výrobky byly hodnoceny nezávislými porotci v devíti kategoriích: tekuté mléčné a syrovátkové výrobky, zakysané mléčné nápoje, jogurty, másla a mléčné pomazánky, tvarohy a čerstvé sýry, sýry přírodní měkké, sýry přírodní polotvrdé a tvrdé, sýry tavené a mléčné dezerty. V rámci soutěže byly vyhlášeny také „Novinky roku 2013“ v mléčné a v sýrové řadě. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 28. května na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v Břevnovském klášteře v Praze.

Vlajková loď sýrárny Orrero, Gran Moravia, je sýr vyráběný podle tradiční receptury a z vysoce kvalitního mléka. Jedná se o extratvrdý, přírodní dlouhozrající sýr s jemně zrnitou, lámavou a až drobivou strukturou. Jeho nezaměnitelná chuť, snadná stravitelnost a vysoký obsah bílkovin a vitamínů z něj dělají uznávaný a kvalitní sýr. Olejově zářivá kůra je velmi tvrdá, silná 2-4 mm a má tmavě žlutavou nebo až zlatově žlutou barvu. Křehce lámavé těsto s jemným zrnem je bílé až slámové barvy. Originál poznáte podle pečeti „Gran Moravia“ a korunky vlisované do kůry po celém jejím obvodu.

Ricotta speciale se vyrábí ze syrovátky, která zbude po výrobě jiných sýrů (především sýra Verena dolce). Ricotta znamená v italštině doslova „znovu uvařený“ a název odkazuje na zvláštní způsob výroby tohoto čerstvého syrovátkového sýra. Ricotta má měkkou, lehce hrudkovitou až písčitou konzistenci, a jemnou sladce smetanovou chuť. Ricotta je lehce stravitelná a díky vysokému obsahu sérových bílkovin (albumínů a globulínů), nízkému obsahu tuku a také nízkému obsahu soli, je velmi vhodná jako součást zdravého jídelníčku pro všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory.

Caciotta stagionata je krátce prozrálý (3 – 4 týdny) poloměkký sýr z kvalitního kravského mléka s výraznou chutí i vůní. Kůrka je sametová, krémově oranžové až světlehnědé barvy. Těsto je vláčné, mírně špekovité a velmi dobře se krájí.