Že barmanská profese není jen mužskou výsadou – o tom nás v pondělním národním finálovém kole soutěže Elit® Art of Martini přesvědčila zkušená Veronika Holá. Ve dvou soutěžních disciplínách porazila pánskou konkurenci, a probojovala se tak na první místo. Na světové finále do španělského Bilbaa nás pojede reprezentovat již 17. června.

Kdo hodnotil a kdo soutěžil

V pondělí 4. června proběhl již třetí ročník barmanské soutěže Elit® Art of Martini. V její porotě zasedl Ondřej Hnilička z pražského Hemingway’s baru, Tomáš Mozr z časopisu Barlife a také Milan Zaleš, vítěz minulého ročníku národního finálového kola Elit® Art of Martini. Do finále barmanské soutěže ultraprémiové vodky Elit se probojoval Marek Vybíral z olomouckého baru Black Stuff, který prezentoval své koktejly jako první. Po něm nastoupil Antonín Kurc z cocktail baru Déčko, který se nachází v Klatovech. Poslední přišla na řadu Veronika Holá, která působí již několik let v Cloud 9 Sky baru v pražském hotelu Hilton.

Soutěžilo se prezentací drinku

Netradiční barmanské finále probíhalo formou prezentace drinku, kterým se barmani probojovali do finálového kola a na nějž navázali svým nově vymyšleným „mystery“ cocktailem. Ten museli sestavit během 15 minut ze surovin, které jim byly představeny až na místě. Navíc mohli ochutnat pouze určené produkty zvlášť a chuť jimi připravené kombinace si vyzkoušeli až při prezentaci koktejlu porotě.

Zvítězila Veronika

Vítězka Veronika prezentovala porotcům svůj signature drink Greptini, který, jak již název napovídá, ozvláštnila nejen čerstvou grepovou šťávou, ale i francouzským bezinkovým likérem Cartron a vermutem Mancino a přidala do něj také domácí zázvorovou marmeládu. Všechny suroviny pečlivě prošejkrovala, samozřejmě spolu s ultraprémiovou vodkou Elit. Jako ozdobu zvolila grepovou kůru.

Druhý připravovaný koktejl musel sestávat alespoň z 2 cl vodky Elit a 1 cl destilátu Baron Hruška, ostatní suroviny byly volitelné. Při této disciplíně byli barmani omezeni objemem koktejlové skleničky, která měla pouze 15 cl, suroviny na drink ve stylu martini tedy museli vybírat opravdu s rozvahou. Veronika se nechala inspirovat chutí Moscow Mule a navíc netradičně zkombinovala dvě techniky při přípravě drinku – šejkrování a rollování. Chuť zázvorového piva spojila s vodkou Elit, hruškovým Baronem a kombinaci ozvláštnila pomerančovou marmeládou.

Veronika si vítězství za netradiční kombinace a vynikající zbožíznalství jistě zasloužila. Doufáme, že se jí bude na světovém finále ve Španělsku líbit. Více informací o soutěži se můžete dozvědět na Facebooku ve skupině Elit® Art of Martini Prague 2018.

Redakce Gastro&Hotel