Na přelomu února a března se brněnské výstaviště promění v odborné diskusní fórum o budoucnosti potravinářského trhu a zároveň v;největší středoevropskou přehlídku potravinářského průmyslu, gastronomie a přidružených oborů. Po dvouleté přestávce se zde od 28. února do 2. března uskuteční komplex mezinárodních potravinářských veletrhů SALIMA – MBK – INTECO – VINEX, který představí technologické novinky i aktuální oborové trendy a přivítá tisíce odborníků ze segmentů RETAIL a HORECA.

Vlajková loď SALIMA zaostří na čerstvé a regionální potraviny. „Mezi vystavovateli potravin letos najdeme především malé a střední firmy, které nabízejí nový a zajímavý sortiment. Důraz je kladen jednak na vysokou kvalitu a čerstvost, jednak na náročnější zpracování prvotní suroviny. Návštěvníci ze segmentů RETAIL a HORECA tak na výstavišti mohou najít nové kontakty a podněty pro svůj business,“ charakterizuje letošní ročník ředitelka Mezinárodních potravinářských veletrhů Ing. Věra Menšíková.

SALIMA tak odráží trendy, které hýbou současným potravinářským trhem. Stále více spotřebitelů cíleně vyhledává nejen tuzemské, ale přímo regionální potravinářské výrobky a jsou ochotni kvůli nim sáhnout hlouběji do kapsy. Tento nový prodejní hit dal vzniknout například fenoménu farmářských trhů, ale je přitažlivý i pro tradiční distribuční kanály. Obchodníci a provozovatelé restaurací, kteří tento trend včas uchopí a trvale začlení do své nabídky, získají významnou konkurenční výhodu. Příležitost navázat kontakty s;dodavateli budou mít právě na brněnském veletrhu.

Regionální potraviny jsou z;hlediska čerstvosti, chuti a kvality výbornou alternativou masové produkce. Na Salimě je budou prezentovat jak jednotlivé firmy, tak sdružené expozice. Státní zemědělský fond na svém rozsáhlém stánku představí nabídku nejméně deseti držitelů značky Regionální potravina. Spolu s;nimi zde tak jako již tradičně budou vystavovat také producenti se značkou KlasA, kteří přivezou některé z;více než 1300 takto označených výrobků.

Regionální výrobky přiveze také Potravinářská komora, která chce propagovat svou novou značku Český výrobek a její nositele. Logo Český výrobek spotřebitelům sděluje, že jde o produkt vyrobený a zpracovávaný výhradně na území České republiky a obsahuje stěžejní podíl domácích surovin. Na stánku Potravinářské komory se představí nejméně dvacet z;prvních držitelů této značky, mezi nimi například ZŘUD Písek, Madeta, Boneco, Moravia Lacto a další významné firmy.

;Jak chutnají regiony…

;… zjistíte také v;pavilonu P, ve stánku pojatém jako restaurace s;profesionálním zázemím, kde se uskuteční; projekt Asociace hotelů a restaurací ČR zaměřený na propagaci regionálních specialit. Návštěvníci budou několikrát denně zváni na ochutnávku pokrmů připravených šéfkuchaři z;různých regionů. Účast přislíbil také dlouholetý; kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů ;Jiří Král, který bude vařit tradiční pražské speciality. Hosté „restaurace“ nahlédnout do zákulisí přípravy, navíc se seznámí s;uplatněním moderních technologií a poučí o trendech snoubení pokrmů s;pivem a vínem. Prezentace je současně propagací projektu Czech Specials, jehož cílem je rozšířit regionální pokrmy do české gastronomie a v;současnosti se do něj zapojilo už přes 300 restaurací.

Chutě z;celého světa

Na stůl českých spotřebitelů stále častěji míří také zahraniční speciality a mnohé z;těchto netradičních potravin a nápojů budou k;vidění na brněnském výstavišti. Již poněkolikáté na Salimě otevře svůj oficiální stánek Kanada – země javorového sirupu, brusinek, whisky a ledového vína, která má evropským spotřebitelům co nabídnout. Potraviny z;amerického severu lákají netradiční chutí, vysokou kvalitou i příznivou cenou. „Jídlo je v;Kanadě obecně levnější než v;České republice. Když se potraviny dovážejí ve velkém množství, tak je transportní náklady zase o tolik neprodraží, čili obchodu nebrání ani velká vzdálenost ,“ vysvětluje Martina Taxová z;Velvyslanectví Kanady, které expozici organizuje. Zastoupeny budou také biopotraviny, v;jejichž produkci má Kanada velkou tradici, směsi na přípravu oblíbených horkých nápojů nebo instantní ovesné vločky, zajímavou novinkou v;kanadské nabídce jsou medová dražé pro oslazení čaje.

Oficiální expozice chystají také Brazílie, Velká Británie, Chorvatsko a další státy. Vůbec poprvé se představí firmy z; z;italské Kalábrie a po přestávce se do Brna vrací oficiální účasti z Maďarska a Německa.

Čas na kávu

;Posezení u kvalitní kávy nabídne veletržní Coffee Test Zone; – kavárna; s;ukázkami baristického umění a Latte Art, bloky školení baristů i atraktivní soutěží. Najdete ji v;pavilonu P v;sousedství firem dodávajících kávu či profesionální kávovary.

;Špičkové technologie v;akci

;I když si potravinářské veletrhy spojujeme především s;finálními výrobky, stále větší plochu; zde obsazují dodavatelé technologií včetně nejzvučnějších světových značek. Pavilon P, který je největší výstavní halou nejen na brněnském výstavišti, ale i v;celé střední Evropě, se letos promění v;prezentační centrum nejnovějších technologií a technologických celků napříč veletrhy i obory.

;Pekaři budou hledat mistry oboru

Jak funguje provoz profesionálního pekařského centra návštěvníci uvidí dokonce na vlastní oči. Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v;ČR pořádá přímo v;pavilonu P třídenní finále soutěže Český pekař roku JUNIOR. Od 28. 2. do 1. 3. se zde utkají nejlepší mladí pekaři z;odborných škol a učilišť v;celé České republice. Současně zde proběhne také 1. ročník soutěže o „Nejatraktivnější výrobek roku“, která je vyhlášena v;kategoriích pekařské a cukrářské výrobky. O titul se mohou ucházet organizace, školy i jednotlivci a soutěžní výrobky budou po celou dobu veletrhu MBK vystaveny ve vitríně v;pavilonu P.

;Moravští vinaři zvou k;ochutnávkám

Tradiční Mezinárodní vinařský veletrh VINEX opět poskytne možnost srovnání jak tuzemské a zahraniční produkce, tak jednotlivých moravských vinařství. Stánky producentů a distributorů vína z;pěti zemí naleznete v;pavilonu V, kde ochutnáte vína ze společností jako Chateau Lednice, Palavín, Vinařství u Kapličky, Vinařství Lahofer, Vinařství Petr Skoupil a přibližně dvou desítek dalších. Představí se rovněž Střední škola vinařská Valtice a samozřejmě i Vinařský fond ČR na společném stánku s;Národním vinařským centrem.

Brněnské výstaviště se opět stane také místem slavnostního vyhlášení výsledků ;mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX.

;Moderní obchod a balení

Stejně jako před dvěma lety, také letošní ročník potravinářských veletrhů proběhne ve společném termínu s odborným veletrhem obalů a obalových technologií EMBAX. Jde o logické spojení, protože komplex těchto projektů nabízí technologické workflow od potravin přes technologie pro jejich přípravu, zpracování, balení, značení a přepravu až po marketing a další služby pro potravinářský průmysl. Zpracovatelé a distributoři potravin jako klíčoví obchodní partneři firem z;obalového průmyslu se tak na jednom místě seznámí s;novinkami a trendy oboru a získají větší možnost výběru dodavatelů obalových technologií. ;;;

Centrem prezentace obalů a obalových technologií a materiálů bude stejně jako v;roce 2010 moderní pavilon F a motto veletrhu EMBAX 2012; zní “Efektivně, bezpečně, ekologicky“.

Fórum odborníků

Brněnská SALIMA je rovněž významnou diskusní platformou odborníků z;potravinářského průmyslu a místem vrcholných jednání politiků. Je považována za centrum potravinářského obchodu v;nových členských státech Evropské unie a tradičně se zde pořádají setkání na ministerské úrovni pod záštitou evropských komisařů.

Letošní mezinárodní konference FOOD FORUM se uskuteční v;úterý 28. února a bude mít téma „Cesty k;udržení produkce potravin, kvalita potravin a rozvoj lokálních a regionálních trhů“. Pořadatelem jsou Ministerstvo zemědělství ČR a Potravinářské komora ČR

a za českou stranu se zúčastní ministr zemědělství Petr Bendl, prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman a prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Mezi významnými řečníky budou slovenský ministr zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Simon Zsolt a polský ministr zemědělství a rozvoje venkova Marek Sawicki. Konference FOOD FORUM se zúčastní také zástupci Generálního ředitelství pro veřejné zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise (DG SANCO), Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) a eurokomisaře pro zemědělství a rozvoj venkova.

;Více informací o mezinárodních potravinářských veletrzích SALIMA 2012 a kompletní doprovodný program najdete na www.bvv.cz/salima, kde se zároveň můžete zaregistrovat jako návštěvník a získat slevu na vstupném.