Skandinávský poloostrov je vystaven poněkud drsnějším klimatickým podmínkám.  Přesto, a nebo snad právě proto nezanedbávají Švédi přísun vitaminů a konzumují opravdu značné množství zeleniny a ovoce. Na prvním místě ovšem stojí už zmíněné ryby a mořské plody. Švédové jsou vyloženými mistry v úpravě sleďů a slanečků. Pojďme si vyzkoušet slanečka na studeno.

Ingredience:

  • Asi 750 g ryby,
  • 4  lžíce oleje,
  • 2 lžíce vinného octa,
  • 1 lžíce vody,
  • 2 lžíce rajského protlaku,
  • 1 lžíce cukru, pepř,
  • 1 lžička jemně sekaného kopru,
  • 1 lžička petrželové natě,

Postup:

Rybu máčíme 12 hodin ve vodě. Pak slanečka očistíme a nakrájíme na řezy široké 1 cm. Všechny přísady kromě kopru a petrželové natě smícháme, dochutíme a nalijeme na slanečka. Posypeme koprem a petrželkou a před podáváním vychladíme.

Redakce Gastro&Hotel