Skandinávský poloostrov je vystaven poněkud drsnějším klimatickým podmínkám. Přesto, a nebo snad právě proto nezanedbávají Švédi přísun vitaminů a konzumují opravdu značné množství zeleniny a ovoce. Na prvním místě ovšem stojí už zmíněné ryby a mořské plody. Švédové jsou vyloženými mistry v úpravě sleďů a slanečků. Pojďme si vyzkoušet slanečka na studeno.
Ingredience:
- Asi 750 g ryby,
- 4 lžíce oleje,
- 2 lžíce vinného octa,
- 1 lžíce vody,
- 2 lžíce rajského protlaku,
- 1 lžíce cukru, pepř,
- 1 lžička jemně sekaného kopru,
- 1 lžička petrželové natě,
Postup:
Rybu máčíme 12 hodin ve vodě. Pak slanečka očistíme a nakrájíme na řezy široké 1 cm. Všechny přísady kromě kopru a petrželové natě smícháme, dochutíme a nalijeme na slanečka. Posypeme koprem a petrželkou a před podáváním vychladíme.