Švédská kuchařka – Kulinářské tradice Severu od Dominiky Wittenberg Gašparové si z celosvětové prestižní soutěže Gourmand World Cookbook Awards přivezla zlato ve své kategorii. Závěrečný ceremoniál s vyhlášením nejlepších kuchařek světa se letos konal 26.– 27. května v čínském Yantai v rámci World Cookbook Fair. „Bol to užasný zážitok, aj keď som vo výhru tajne dúfala, nechcela som si to pripustiť. Nepripravila som si ani ďakovnú reč a doteraz tomu celkom nemôžem uveriť“ říká s nadšením autorka. Prestižní mezinárodní soutěž Gourmand Cookbook Awards byla založena v roce 1995 a od té doby se jí ročně účastní tisíce kuchařských knih, projektů a autorů až z 205 zemí. Do nejužšího výběru, v rámci specializovaných kategorií, ale postupují jen desítky z nich, vyhodnocené jako ty nejzajímavější.

Švédská kuchařka  Kulinářské tradice Severu je rozdělena do deseti kapitol

Švédská kuchařka Kulinářské tradice Severu je rozdělena do deseti kapitol, z nichž každá pojednává o určitém švédském kulturním fenoménu a pokrmech s ním spojených. Jedná se o první švédskou kuchařku vydanou v České republice. Popularita zdravé severské kuchyně ve světě v současnosti roste zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine a známých michelinských restaurací, jakými jsou kodaňská Noma nebo severošvédský Fäviken. Kniha přináší spoustu receptů na domácí švédské pokrmy a zároveň tipy, jak některé méně dostupné suroviny efektivně nahradit u nás. Velkou přidanou hodnotou kuchařky je její gastrokulturní stránka, která čtenářům v každé kapitole představí švédské zvyky a tradice s jídlem spojené. Může tedy sloužit i jako průvodce po kulinářské mapě Švédska. Knihu vydalo nakladatelství Smart Press.

Redakce Gastro&Hotel