Plzeň se letos chystá na jedinečnou oslavu Dne vzniku samostatného československého státu, kde budou mít Plzeňané i návštěvníci možnost zažít autentické slovenské chutě a vína. V pondělí 28. října se v Konferenčním centru Secese uskuteční Degustační večer slovenských vín a chutí, a od středy 30. října do neděle 3. listopadu naváže Slovenský týden v Hospodě Na Spilce.

Pětichodové menu, které připraví šéfkuchaři Hospody Na Spilce, se zaměří na lokální suroviny. Hosté se mohou těšit na bohaté kombinace – jako teplý předkrm bude podáván zubáč s hráškem, chorizo omáčkou a kerblíkem, následovat bude hlavní chod v podobě jehněčího hřbetu, presovaného špenátu, kroket z ovčího sýra, espumy ze smržů, chipsu z jehněčího boku, rizota z ječmene a tarhoni. Vrcholem večera bude dezert: větrník s krémem z bílé čokolády a brynzy a čokoládová hlína.

Degustace slovenských vín bude probíhat pod vedením renomovaného enologa a someliéra Vladimíra Hronského, který hostům představí výběr vín a jejich příběh. „Můj život je víno. Od studií na vinařské škole a později na univerzitě jsem si k němu vybudoval svoji vlastní cestu. Na jejím začátku stál můj děda, který byl mým mentorem. Učil mě rozumět vinařství, ale i vinohradu. Bez kvalitních hroznů totiž nevyrobíte dobré víno,“ říká Vladimír Hronský. Degustační večer začne v Konferenčním centru Secese v plzeňském pivovaru v 17 hodin.

Oslavy tím však nekončí. Návštěvníci plzeňského pivovaru mohou během Slovenského týdne od 30. října do 3. listopadu zavítat do Hospody Na Spilce, kde na ně bude kromě stálého menu čekat speciální nabídka slovenských pokrmů, dokonale sladěná se slovenskými víny. Hosté ochutnají kapustnici, halušky s brynzou a slaninou, jelení ragú s kořenovou zeleninou a bramborovými šulanci, nebo sladkou žemlovku s marinovanými švestkami a tvarohem.

Vstupenky na Degustační večer slovenských vín a chutí (2 399 Kč/osoba) jsou k dispozici on-line: Degustační večer slovenských vín a chutí | Dárky a poukazy | Plzeňský Prazdroj – Eshop.