Stravenky patří stále mezi nejoblíbenější firemní benefity. Zatímco zaměstnanci se z nich radují, restaurace už tolik ne …

Když host zaplatí v hotovosti, restauraci to nic nestojí. Pokud ale platí stravenkou, musí restaurace odvést až 7 %.

Majitelům restaurací se nelíbí, že dotují stravenkové společnosti. Stravenky akceptuje téměř 70 % restaurací. Možná i proto mají v době oběda plno, ale restauratéři by i tak nejradši tento způsob placení zrušili.

Není to tak dávno, co se kolem stravenek strhla divoká diskuze mezi Asociací hotelů a restaurací ČR (AHR ČR), která zastupuje restauratéry a mezi Unií zaměstnavatelských svazů ČR, která hájí zájmy zaměstnanců. AHR ČR přišla s návrhem na zrušení stravenek. Jako důvod uvedla vysoké provize, které restaurace platí stravenkovým firmám. Unie naopak nechce rušit zaměstnanecký benefit, který podle ní využívá více než milion zaměstnanců. Tvrdí také, že stravenky přijímá téměř 15 tisíc restaurací, které generují několika miliardový obrat ročně. Nelíbí se jí, aby spor o provizích mezi některými restauracemi a poskytovateli stravenek systém zaměstnaneckého stravování narušil.

AHR ČR není proti principu platby stravování stravenkami, ale vadí jí samotné papírové stravenky, na nichž mají marži jejich vydavatelé. Navíc to, že zaměstnanec dostane stravenku, nemusí znamenat, že ji využije v restauraci, ale třeba si za ni nakoupí v obchodě. Pro zaměstnavatele jsou ale poukázky daňově výhodné. Stravenkové společnosti nechystají své provize snižovat. Odměna prý pokrývá náklady na provozování celého systému. Poplatky musí uhradit firmě náklady na výrobu nových stravenek, ale i zaevidování a spočítání těch použitých. Zástupci vydavatelů stravenek tvrdí, že restaurace, která neakceptuje stravenky přichází o hosty a ztráta je pak vyšší než provize a náklady na administrativu.

Redakce Gastro&Hotel