Je známo sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2016. Do reprezentativního výběru patří už standardně vína družstevníků z Čejkovic. V nejprestižnější české soutěži, v konkurenci 1423 moravských a českých vín od 215 vinařů a vinařských firem, získali dvě zlaté medaile za Chardonnay 2013 a Hibernal 2014 z nejvyšší řady Sanctus Victoria.    

Národní vinařské centrum zveřejnilo seznam 100 nejlepších českých vín, která zvítězila v obrovské konkurenci přihlášených vzorků. Smí tak hrdě na své láhvi nosit známku „Salon vín České republiky 2016„, chráněnou Úřadem průmyslového vlastnictví ČR.

Salon vín prezentuje špičku tuzemského vinařství, pro mnohé vinaře a milovníky našich vín je jeho vyhlášení nejdůležitější vinařkou událostí roku. Nejlepší stovka, která získala zlatou medaili, bude od 30. ledna po celý rok 2016 prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.

Mezi nejlepší patří v minulosti mnohokrát oceněné Chardonnay 2013 a Hibernal 2014 z nejvyšší řady Sanctus Victoria Templářských sklepů Čejkovice.

Mgr. Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice, dodává: „Tato naše nejvyšší řada klade důraz na mimořádnou kvalitu vín od pěstování hroznů a sběru, přes zpracování až po uložení ve sklepě. Pečlivost se nám vyplácí, o čemž svědčí vysoká oblíbenost u zákazníků a mnohá česká i zahraniční ocenění řady Sanctus Victoria, která dlouhodobě potvrzují, že kvalita našich není náhodná.“

Vychutnejte si originální a kvalitní templářská vína. Aktuální informace lze sledovat na Facebooku Templářských sklepů Čejkovice a na webových stránkách www.templarske-sklepy.cz, kde je možné vína i objednat.

Chardonnay, 2013

Bílé víno suché, Pozdní sběr

Charakteristika vína

Barva vína je světle olivová se slámovými odlesky. Vůně je vydatná, s projevem zralého žlutého ovoce, citrusových plodů, včelího vosku a nastupujícím medovým závěrem. Chuť je strukturovaná, vrstevnatá, naleznete zde tóny kandovaného ovoce a lískového oříšku. Dochuť vína je dlouhá se zřetelnou mineralitou. K vínu se doporučují ovocné saláty a kuřecí steak s broskví.

Technologie výroby

Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po dvanáctihodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo tříměsíční ležení vína na jemných kalech.

Vlastnosti vína

řada Sanctus Victoria
odrůda Chardonnay
ročník 2013
jakost Pozdní sběr
barva Bílé víno
teplota podávání 10 – 12 °C
objem 0,75l
obsah zbytkového cukru 5 g/l
obsah kyselin 6,5 g/l
obsah alkoholu 12 %
datum sklizně hroznů 11/10/2013
cukernatost hroznů při sklizni 22 °NM

Ocenění

Salón vín 2016 zlatá medaile
Salón vín 2015 zlatá medaile
Gastroveletrh 2015 zlatá medaile
Víno Bojnice 2014 stříbrná medaile
Festwine Brno 2014 zlatá medaile
Top 77 2014 ***
Pardubický festival vína 2014 zlatá medaile
Národní soutěž vín velkopavlovická bronzová medaile

Hibernal, 2014

Bílé víno polosuché, Kabinetní víno

Charakteristika vína

Barva vína je jasně zelenožlutá s odleskem žlutého melounu.
Vůně je výrazná a intenzivní, pocítíme kvetoucí černý bez a kompotovanou broskev. Chuť je šťavnatá, připomínající černorybízové bonbónky bon pari, zralý angrešt a nektarinku s dochutí máty peprné. K vínu se doporučují chřest s holandskou omáčkou a špenátová krůtí kapsa.

Technologie výroby

Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po čtyřhodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 18°C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo dvouměsíční ležení vína na jemných kalech.

Vlastnosti vína

řada Sanctus Victoria
edice 700. let výročí Karla IV.
odrůda Hibernal
ročník 2014
jakost Kabinetní víno
barva Bílé víno
teplota podávání 10 – 12 °C
objem 0,75l
obsah zbytkového cukru 9,6 g/l
obsah kyselin 7,1 g/l
obsah alkoholu 11,5 %
datum sklizně hroznů 2/10/2014
cukernatost hroznů při sklizni 20°NM

Ocenění

Salón vín 2016 zlatá medaile
Král vín 2015 bronzová medaile
Festwine Brno 2015 stříbrná medaile
Národní soutěž vín velkopavlovické oblasti stříbrná medaile

O soutěži a Salonu vín ČR

V úvodních kolech soutěže, hodnotících vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy, bylo ze 1423 vzorků vybráno 703 nejlepších vín, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, z kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných zlatou medailí Salonu vín České republiky, absolutní Šampion, vítěz kategorie a titul pro nejlepší kolekci Salonu vín – národní soutěž vín 2016. Ostatní vína, která se probojovala do finální dvoustovky a nezískala zlatou medaili, byla oceněna stříbrnou medailí za podmínky, že ve finálním kole získala min. 83 bodů ve stobodové stupnici.

Komise

V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři, kteří jsou spolu s moderním počítačovým systémem, vícekolovým hodnocením a garancí Svazu vinařů ČR zárukou objektivity a výběru skutečně nejlepších vín z Moravy a Čech.

Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr soutěžních vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie.

Salon vín – národní soutěž vín je také jedna z mála soutěží, které systémově provádí kontrolní chemickou analýzu souladu deklarovaných a skutečných parametrů vína. Zároveň je Salon vín – národní soutěž vín suverénně nejpřísnější soutěž v České republice.

Záštita

Záštitu nad Salonem vín – národní soutěží vín 2016 převzal, stejně jako v loňském roce, prezident České republiky Ing. Miloš Zeman a ministr zemědělství Ing. Marian Jurečka.

Stručná statistika kolekce Salonu vín České republiky 2016

  • 66 vín bílých, 31 vín červených, 2 vína šumivá a 1 víno růžové.
  • Z bílých odrůd v letošním ročníku nejvíce uspěli Ryzlink rýnský (9 vz.), Rulandské bílé (8 vz.), Chardonnay a Veltlínské zelené (7 vz.), Rulandské šedé a Tramín červený (6 vz.), Pálava (5 vz.).
  • Z červených odrůd Frankovka, Merlot a Rulandské modré (5 vz.), Zweigeltrebe a Svatovavřinecké (4 vz.) a Cabernet Sauvignon (po 2 vz.).
  • Z hlediska jakostních kategorií převažují pozdní sběry (59 vz.) a výběry z hroznů (19 vz.).
  • Nejvíce zastoupenými ročníky jsou ročník 2013 s 45 víny a ročník 2014 s 22 víny.
  • Nejvyšší ocenění mezi bílými suchými a polosuchými víny bylo uděleno vínu Veltlínské zelené 2014, pozdní sběr z Vinařství Volařík.
  • Mezi červenými suchými a polosuchými víny byl nejlépe hodnocen Merlot 2012, výběr z hroznů z vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice, víno které se stalo zároveň absolutním vítězem – Šampionem letošního ročníku Salonu vín.
  • V kategorii bílých polosladkých vín porota nejvýše ohodnotila Tramín červený 2009, výběr z hroznů ze společnosti ZNOVÍN ZNOJMO, a. s.
  • V kategorii růžových vín a klaretů uspělo Rosé Nad Zahrady 2014, výběr z hroznů z vinařství Víno Jan Stávek.
  • Jako nejlepší v kategorii bílých sladkých vín porota ocenila Pálavu, slámové víno 2013 z vinařství SONNBERK a. s.
  • V kategorii jakostních šumivých vín si nejvyšší ocenění zasloužilo víno Louis Girardot brut 2010, jakostní šumivé víno ze společnosti BOHEMIA SEKT s.r.o.
  • Cenu za nejlepší kolekci vín si stejně jako v loňském roce odnesla společnost VINSELEKT MICHLOVSKÝ, a.s.

Redakce Gastro&Hotel