Recept, který z nové Tatarské omáčky Hellmann’s exkluzivně připravili kuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions

10 porcí big size nebo 20 standard masových porcí

Recept na burger:

Suroviny:

2500 g mletého hovězího masa (přední), podíl tuku 20 %

400 g velké cibule (jemně rozmixované)

2 stroužky česneku

15 g 2 lžíce worcesterové omáčky

50 g 2 lžíce Hellmann´s hořčice

25 g 2 lžíce soli

Postup:

Zamícháme všechny vychlazené ingredience pár minut před grilováním. Nahřejeme gril na 270 °C (nebo grilovací desku). Zformujeme hamburgery do rozměru cca 12 cm v průměru a 2,5 cm na výšku (můžeme si pomoci kulatým tvořítkem). Pro hamburgery grilované na stupeň medium (růžové uvnitř) počítejte cca 15 minut na jedné straně a 10 minut po druhé straně.

Recept na domácí hamburgerové housky (lze nahradit předem koupenou):

Suroviny:

3 lžíce droždí

1,5 hrnku teplé vody

1/2 hrnku rostlinného oleje

1/4 hrnku cukru

1 vaječný bílek na potírání

1 lžička soli

4 hrnky hladké mouky

5 lžiček sezamových semínek (možno vypustit)

Postup:

Ve velké míse rozpustíme v teplé vodě droždí. Přidáme olej a cukr a necháme 5 minut odstát. Poté přidáme vejce, sůl a mouku. Zamícháme a dobře uhněteme těsto, které rozdělíme na 10 částí a zformujeme tak, aby každá houska měla cca 12 cm v průměru

(v troubě se zvětší na 14 cm). Přendáme housky na namaštěný plech (nebo na pečící papír). Zakryjeme a necháme 5 minut odpočinout. Rozšleháme bílek a pomažeme každou housku, pak nasypeme na každou housku 1/2 lžičky sezamových semen (možno vynechat).

Pečeme při 220 °C po dobu 8-12 minut, až housky dostanou zlatavou barvu. Necháme vychladnout.

Suroviny na doplnění pro servírování:

200 g 3 rajčata (nakrájená na tenké plátky)

5 listů ledového salátu

150 g 4 nakládané okurky (krájené podélně na tenké plátky)

100 g 2 červené cibule (krájené na tenké plátky – kroužky)

250 g 20 lžic Hellmann´s Tatarská omáčka

150 g 20 lžic Hellmann´s Kečup

10 špízků (pro fixaci)

Podávaní:

Housku rozkrojíme, na obě poloviny rozetřeme kečup, na dolní část pak položíme pár plátků okurky, na horní půlku kolečka rajčat a pár koleček cibule s kouskem salátového listu. Na spodní obložený díl položíme šťavnatý burger, přelijeme tatarskou omáčkou a opatrně na něj překlopíme obložený horní díl. Tatarka by měla být mezi masem a salátem (pokud je na housce, houska je rozmočená). Vše spíchneme špízkem pro větší stabilitu. Tradiční přílohou jsou opečené čtvrtky brambor se slupkou.