Kvalitní a svědomitě opečovávané pivo, moderní česká gastronomie, jedinečný design, atmosféra a dostupné ceny. To nabízí právě otevřený Vinohradský Parlament, největší hospoda společnosti Pivovary Staropramen, která v jeden okamžik obslouží přes 300 hostu.

Odborníci na gastronomii společnosti Pivovary Staropramen se po úspěchu s konceptem Potrefená husa, jejíž síť třiceti podniku budovali 14 let, pustili do projektu s názvem Vinohradský Parlament. „Potrefené husy ukázaly, že restaurace se širokou nabídkou piv skvěle fungují. Nyní je cílem rehabilitovat pojem hospoda, který je pro mnoho lidí synonymem nepříliš vábně vypadajícího podniku. Zde ukážeme, že hospoda je příjemným a kultivovaným místem, kde se lidé setkávají, vyprávějí si u piva a k tomu se mohou i dobře najíst,“ říká David Petřík, manažer restaurací společnosti Pivovary Staropramen, který za vznikem této hospody stojí.

Pivo ve středu pozornosti

Zákazníci v novém podniku, který se zařadí mezi největší hospody metropole, budou hýčkáni. Kvalitně ošetřené pivo Staropramen je hlavním „tahákem“ proč Vinohradský Parlament navštívit. Na čepu naleznou celkem pět

druhu piv Staropramen – Světlý, 11, Nefiltrovaný, Ležák a Černý. Prostoru bude dominovat unikátní výčepní stojan, do něhož poteče především pivo z pivních tanku chlazených vodou.

To, že se kvalitě piva vše podřizuje, dokazuje unikátní chladicí systém sklenic. Aby mělo pivo dlouhodobě správnou teplotu, budou sklenice před čepováním vychlazené. Způsob chlazení je unikum Parlamentu. „Lednice na půllitry, umístěné hned za výčepem návštěvníkům na ocích, jsou navrženy a vyrobeny pouze pro tuto vinohradskou hospodu,“ popisuje David Petřík.

Hosté díky otevřené kuchyni uvidí práci kuchařů, které povede šéfkuchař Jan Pípal, jenž má bohaté zkušenosti a je držitelem prestižního ocenění „Kuchař roku“, které získal ve svých 28 letech. Jeho tým bude mimo jiné připravovat 8 denních jídel a to i včetně víkendu. „Nabídneme pestrou českou a moderně pojatou gastronomii postavenou na lokálních produktech,“ doplňuje Petřík.

Kvalita se vrací na Vinohrady

Vinohradský Parlament vznikl v přízemí památkově chráněné budovy Národního domu z roku 1894. Od počátku své existence se Národní dum vedle Žofína stal centrem pražského společenského života. Ne nadarmo se mohutné budově se zimní a letní zahradou a vyhlášenou restaurací a kavárnou přezdívalo „Vinohradský městský salon“. Kulturní život v něm tepe doposud, gastronomie ale upadala. Vinohradský Parlament chce slavné budově v centru Prahy ztracený lesk kvalitní gastronomie opět vrátit.

Vlastní název, vlastní kvalita – v Parlamentu dostanete produkty nesoucí jméno nové hospody

Parlament bude ve srovnání s naprostou většinou hospod jiný. Pomáhat mu v tom budou i výrobky, které na etiketě ponesou jeho jméno. Nebude se však jako v případě supermarketu jednat o low-cost produkty, u kterých je na prvním místě nízká cena. Právě naopak. Vlastní značka má za cíl zvýšit exkluzivitu, unikátnost a kvalitu produktu, který zákazníci nikde jinde nemají možnost získat. Přitom budou až na cigarety všechny jen české.

Platí to pro kávu, ovocné pálenky i třeba limonády, které speciálně pro Parlament vznikají ve Znojmě. „Hledali jsme tuzemského výrobce limonád, s nímž společně vytvoříme takovou chuť, která bude přesně podle našich představ. Naši hosté tak nedostanou na výběr z běžné dostupných značek limonád, na které narazíte prakticky všude. Věřím, že naše jedinečná limonáda některé zákazníky dokáže vrátit zpět do dětství. Alespoň my jsme ten pocit při testovacích ochutnávkách měli,“ říká David Petřík, který za vznikem nové hospody stojí. Výrobky pod značkou Parlament vznikaly s velkým podílem ruční práce, což je na jejich chuti velmi výrazně znát. Přijďte je ochutnat.