Češi a Slováci mluví nejen podobnou řečí, ale i v dalších oblastech mají k sobě stále blízko. Společnost Lunchtime.cz se zaměřila na srovnání obou zemí ve zvyklostech stravování a vy se nyní můžete podívat, v čem a jak se vzájemně lišíme.

Kouření

Slovensko dává přednost nekuřákům. Podle legislativy se nesmí kouřit tam, kde se podává jídlo, pokud není alespoň polovina prostoru nekuřácká a stavebně oddělena. Některé podniky proto vytvořily prostory pro kuřáky (14 %). Zbytek restaurací je tedy nekuřáckých (84 %). Týká se to však hlavně zimy, protože v létě umožňují kouření terasy a zahrádky (ty má 46 % slovenských podniků).

V ČR prohlašuje existenci prostor pro nekuřáky 55 % podniků, úplně nekuřáckých je 25 %.

Klimatizace

V ČR nabízí klimatizaci 42 % podniků.

Na Slovensku ji má zhruba třetina. Slovensko je hodně kopcovité, na severu jsou Tatry. Možná jsou více v chládku.

Dětský koutek

Na děti je zařízena necelá čtvrtina českých restaurací.

Na Slovensku pouze 12 %.

Oblíbenost kuchyně toho druhého

Slovenskou kuchyni podle Lunchtime.cz nabízí v ČR jen zhruba 1 % českých podniků.

Na Slovensku je česká kuchyně mnohem oblíbenější – nabízí ji desetina restaurací.

Obliba italské kuchyně

Češi mohou narazit na italskou kuchyni zhruba ve třetině případů. Pizzerií je 11 %.

U Slováků je poměr opačný. Italská kuchyně jako taková je v nabídce 15 % podniků. Pizzerie jsou mnohem oblíbenější, je jich 19 %.

Kavárny

Češi se mohou považovat za milovníky kaváren, ze všech podniků jich je 15 %.

Slováci jsou však před námi, jejich podíl kaváren dosahuje 20 %.