Připravit si doma opravdu dobrou kávu není nic složitého. Stačí vám kvalitní čerstvá zrnková káva, mlýnek a jeden z přístrojů pro přípravu. Pokud dodržíte jednoduchý základní postup přípravy (jak horká voda, jak dlouhá extrakce apod.), máte zaručeno, že si užijete prvotřídní kávu, na kterou nenarazíte ve většině českých kaváren. Jedině ale v případě, že máte kávu namletou na správnou hrubost. Pokud totiž nemáte, může se stát, že z French Pressu budete plivat “lógr” nebo že káva bude slabá a mdlá – podextrahovaná.

Při přípravě kávy byste si vždy měli umlít kávu těsně před její přípravou a nikdy ne dopředu. „Káva po umletí začne rychle oxidovat a ztrácet své chuťové přednosti. Opravdu čerstvá vydrží jen asi 15 minut, pak už si voňavý a chutný šálek moc neužijte,” upozorňuje na začátek Jaroslav Tuček, spolumajitel doubleshot, české pražírny výběrové kávy. Největší chybou pak je kupovat si kávu už předem umletou. Jednak ji téměř jistě nebudete mít namletou na tu hrubost, která vyhovuje vaší metodě přípravy, a jednak si kupujete kávu, která už je předem zvětralá. Žádný způsob balení totiž nedokáže úplně zastavit oxidaci kávy. Navíc mletá káva se většinou vyrábí ze zrnek, která jsou defektní a nemohla by se tak dostat mezi zrnkovou, namletím se defekty schovají.

Většina kávomlýnků má nastavitelnou hrubost mletí a vy si je tak můžete snadno nastavit na tu hrubost, která vyhovuje právě vaší metodě přípravy. „Jednoduché pravidlo říká, že čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujete k extrakci kávy. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso, kde voda mletou kávou protéká pouhých 20 – 30 sekund. Na opačné straně stojí už zmíněný French Press, kde se používá káva mletá na hrubo i kvůli tomu, že se poté filtruje přes nerezové sítko, které zachytí jen větší částice. Káva se tudíž ve French Pressu extrahuje mnohem déle, doporučujeme 4 minuty, abyste z ní dostali všechny chutě,” vysvětluje na příkladech Jaroslav Tuček.

Každý mlýnek je jiný, proto neexistuje jednoduchá nápověda na jaký stupeň ho nastavit pro kterou metodu přípravy, jako návod proto doubleshot nafotil jednoduchého průvodcem mletím kávy, a Pokud si navíc objednáte na www.doubleshot.cz kávu, stačí do objednávky napsat, že byste chtěli vzorek mletí pro vaši přípravu a doubleshot vám ho rád pošle. A pokud vám doma chybí mlýnek, pak je najdete tady:
www.doubleshot.cz/prislusenstvi/kavomlynky.