reklama

Španělský vějíř barev, vůní a chutí – díl 2.

autor: | Bře 26, 2017 | Gastro & Travel | 0 komentářů

Španělskou kuchyni nelze vměstnat do dvou krátkých článků, ale přesto bychom Vám rádi zprostředkovali náhled na rozmanitost španělských regionů. A aspoň trochu vám předali nadšení, které pro tento kulinářský ráj máme.

 Španělská kuchyně křížem krážem – dokončení

Kastilie-León

V kuchyni Kastilie-León jsou odjakživa základem luštěniny. Cizrna, garbanzo se stala hlavní surovinou pro tradiční kastilský kotlík cocido. Kromě cizrny v něm nikdy nechybělo zelí a podle možností také maso, klobáska, jelítka. Ceněné jsou produkty z iberského prasete chovaného volně ve velkých výbězích a živeného bukvicemi a jedlými kaštany.

Kastilie-La Mancha

V kuchyni Kastilie-La Mancha jsou hodně zastoupeny pokrmy z obilí, chleba, polévky, gazpacho manchego, ovesná kaše. Kastilie-La Nancy Častý je pisto manchego, jakýsi zeleninový kotlík, k jehož přípravě potřebujete dýni, lilek, papriky, cibule a olej nebo sádlo. Tradiční jsou pečeně z jehněčího a kůzlečího masa ochucené kořením ze zdejších hor. Zcela zvláštní kapitolou gastronomie tohoto regionu jsou ovčí sýry, které jsou vysoce ceněny v celém Španělsku.

Extremadurská kuchyně

Extremadurská kuchyně nabízí speciality jako produkty z iberského prasete chovaného na pastvinách a živeného žaludy. Pověstná je sušená šunka z Montánchez i nejrůznější druhy klobás. Zdejší kuchyně je prostá, podobná kastilské kuchyni.

Kuchyně na Kanárských ostrovech

Kuchyně na Kanárských ostrovech je ovlivněna kuchyni pevninskou, především extremadurskou, kastilskou a andaluskou, objevíte tu však i speciality zcela původní. Gofio je kaše z pražené pšeničné nebo kukuřičné mouky, která se jí v kombinaci s jinými potravinami, mojo je zase omáčka, k jejíž přípravě je třeba olej, ocet, sůl, česnek a různé bylinky a koření. Tradiční kotlík, kterému tu říkají cocido nebo také puchero canario, se zpravidla připravuje z hovězího a vepřového masa, dýně, sladkých i běžných brambor, cizrny i kukuřice.

V kuchyni Baleárských ostrovů

V kuchyni Baleárských ostrovů převládá vepřové, které se připravuje na nejrůznějšízpůsoby. Národním jídlem je tu lechona, sele na rožni. Typickým vepřovým produktem je sobrasada, pikantní uzenina, která se dá namazat na chléb. Každý ostrov přinesl něco svého. Menorca svou salsa mahonesa obohatila dokonce i gastronomii světovou, protože proslulá  majonéza prý pochází právě odtud. Na Mallorce milují polévky, které se připravují ze všech možných surovin, od ryb až po zeleninu. Lahůdkou je el tumbet, zeleninový pokrm z brambor, lilku a papriky, které se naskládají na sebe a přelijí se rajčatovou omáčkou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asturijská kuchyně

Asturijská kuchyně má kořeny v keltských tradicích severní Evropy. Jedno z nejznámějších jídel jsou Asturijské dušené fazole vyrobené z bílých fazolí, salámů jako chorizo a morcilla a vepřového. Mezi sýry je nejreprezentativnější Cabrales s výraznou vůní, vyráběný v regionech blízko Picos de Europa. Mezi dezerty jsou frisuelos, rýžový pudink, carbayones a jablečný mošt.

Kantabrijská kuchyně

V kuchyni Kantabrie je populární cocido montañés, z fazolí, zelí a vepřového.

Kuchyně La Rioja

Kuchyně La Rioja má charakteristická masa jako vepřové, a studenou kuchyni založenou na produktech ze zabijačky. Na druhém místě je potom jehněčí maso, jako kotlety Sarmiento a konečně telecí, často v horských oblastech. Velmi proslulá jsou zdejší vína.

Navarrská kuchyně

Navarrská kuchyně má mnoho podobností s aragonskou kuchyní. Dvě jídla jsou vlajkovými loděmi – Navarrský pstruh a cochifrito, neměli bychom zapomenout na jehněčí chilindrón. Solené výrobky jsou chorizo de Pamplona, nádivka a salámy, klobásy. Jehněčí a hovězí mají v současnosti označení původu.

 

Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv