Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov zvítězila s receptem „Thajský tuňákový sandwich Rio Mare s asijským okurkovým salátem“. Druhé místo, ohodnocené poukazem na 5 000 Kč, získal Vojtěch Kalina z Hotelové školy, VOŠ hotelnictví a turismu Poděbrady. Na třetím místě s poukazem na 3 000 Kč se umístil Lukáš Záruba ze Středního odborného učiliště a SOŠ SČMSD Znojmo. Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě 5 000 Kč si vyvařila Kamila Karafiátová z Integrované střední školy Slavkov u Brna. Poslední cenu Rio Mare cena veřejnosti, kterou svým hlasováním rozhodli fanoušci na facebookové stránce Rio Mare, si odnesl Tomáš Kovačovský ze Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov. Vítěz získal produkty Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc školy, ze kterých byli ocenění studenti, získaly produkty Rio Mare ve stejné hodnotě.

 „Rok od roku stojí před porotci stále náročnější úkol. Důvodem je nejen zvyšující se počet přihlášených studentů, ale také vyšší kvalita soutěžních receptů. Pro zpestření a zvýšení kreativity receptů jsme v letošním roce nově rozšířili stávající suroviny o Rio Mare sardinky a makrely. Ukazuje se, že rybí svačinky baví nejen studenty, ale že jsou inspirací také dalším zájemcům o zdravé a chutné recepty, které si mohou doma připravit,“ říká Lukáš Mouca, market manager Bolton Czechia.

Dlouholetým garantem soutěže a zároveň i hlavním členem odborné poroty je Mistr kuchař Vladimír Picka. Dalšími členy odborné poroty jsou Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole a viceprezident pro gastronomii AHR ČR a Vladislav Stuparič, šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinary. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže společně s populární foodbloggerkou Evou Ehrenbergerovou. Finále moderovala již tradičně oblíbená herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Do letošního rekordního ročníku se přihlásilo 160 studentů ze 47 odborných středních škol z celé České republiky. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem rybích výrobků Rio Mare v české republice.

 

RECEPT 1. MÍSTO – Natálie Svobodová, Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov, Thajský tuňákový sandwich Rio Mare s asijským okurkovým salátem

Suroviny na 4 porce:

4 malé konzervy Rio Mare tuňáka Leggero, 1 lžíce krájené jarní cibulky a mrkve, 1 kávová lžička krájeného zázvoru, 6 lžic majonézy, lžičku krájeného koriandru, hrst krájeného červeného hlávkového zelí, 1/3 salátové okurky, trochu wasabi pasty a malou chilli papričku, stroužek česneku, 2 lžíce rybí omáčky, sezamového oleje a rýžového octa a pražené nesolené arašídy.

Postup:               

Rio Mare tuňáka Leggero zamícháme společně s jemně nasekanou jarní cibulkou, zázvorem, čerstvým koriandrem a julienne z mrkve. Přidáme sezamový olej a vše spojíme majonézou.  Prolisovaný česnek jemně orestujeme na sezamovém oleji, přidáme jemně pokrájenou chilli papričku, jarní cibulku společně s rýžovým octem a rybí omáčkou. V této zálivce marinujeme tenké plátky salátové okurky. Majonézu smícháme s wasabi pastou, kterou namažeme na krajíce toastového chleba, přidáme na tenko pokrájené červené hlávkové zelí a pomažeme Rio Mare tuňákovou směsí. Odkrojíme okraje, překrojíme na polovinu a servírujeme společně s asijským okurkovým salátem.

Redakce Gastro&Hotel