Soutěž „Perla české kuchyně“ o nejlepší houskový knedlík

autor: | Lis 9, 2012 | Novinky z Gastronomie

V šestém ročníku soutěže o nejlepší houskový knedlík se v pátek 16. listopadu 2012 od 17 hodin v hotelu InterContinental v Praze utkají desítky českých a slovenských kuchařů. Budou vařit knedlíky na všechny způsoby: vídeňské, bavorské, karlovarské, chlupaté, špekové, nadívané, hrníčkové, ovocné a mnohé další na základě svých vlastních receptů. Knedlíky bude posuzovat reprezentativní porota složená z renomovaných kuchařů i známých osobností. Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce musí mít vítězný houskový knedlík dobrou konzistenci, musí dobře vonět a ještě lépe chutnat.

Omáčky a regionální jídla budou na soutěži hodnotit sami návštěvníci, pro které je připravena také přehlídka kultury úpravy talíře a prezentace kvalitních masných a mléčných výrobků KLASA, vína a piva, pekařských výrobků minulosti i současnosti, špičkových čokolád a jiných lahůdek. Autoři soutěže představí i originální podmáslový knedlík Jiřího Dienstbiera, který servíroval zahraničním diplomatům při soukromých recepcích u něj doma.

První písemné zmínky o houskovém knedlíku jsou ze 7. století, ale je docela možné, že ve skutečnosti vznikl daleko dříve. Kdysi se podával politý sádlem, máslem nebo podmáslím, případně se zelím, kapustou nebo vajíčkem, jako hlavní chod. Jen občas k němu byl kus masa. Pravděpodobně zdobil talíře majetných i chudých lidí. Postupně vznikaly různé varianty, různé náplně a tvary, vznikaly i typické národní pokrmy, například známé Vepřo, knedlo, zelo. Dnes je knedlík pýchou české kuchyně a součást naší identity.

Soutěž pořádá Rada pro mezinárodní vztahy s hlavním cílem zvýšit kvalitu české gastronomie, ale právě také posílit národní identitu, protože speciality české kuchyně jsou jistě velkou chloubou i v mezinárodním měřítku. Není proto divu, že akci podporuje agentura CzechTourism a také Státní zemědělský intervenční fond (MZe). Vstupné je 150 Kč.