Rekordních 61 vzorků ochutnali porotci a návštěvníci tradiční Soutěže o nejlepší sýr, jejíž 5. ročník se konal v sobotu 4. července 2015 ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Porota, v níž jako host zasedla také herečka Kristýna Janáčková, hodnotila sýry anonymně. Jako nejlepší vybrala zrající kravský sýr z Bio farmy Horut z Rožnova pod Radhoštěm. Opět proběhla i doprovodná soutěž s hlasováním návštěvníků, v níž nejvíc hlasů získal ovčí uzený sýr z Farmy Ondruchovi.

Vítězná Bio farma Horut je shodou okolností tradičním dodavatelem hotelu Lanterna, s nímž se spolupráce rozběhla právě díky účasti v prvních ročnících soutěže. „Sýry od Horutů jsou opravdu vynikající a mezi hosty velmi oblíbené. Využíváme je v bufé u snídaní i do předkrmů a hlavních chodů stálého menu,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Zájem o soutěž stále roste, tradičně ji navštíví několik set lidí. „Je vidět, že téma domácích sýrů a obecně regionálních potravin je dnes velmi aktuální. Mnozí hosté s výrobci diskutovali, zajímali se, brali si na ně kontakt… To nás velmi těší, protože motivem soutěže je právě podpora regionálních výrobců. Ti v naší soutěži pochází jak z řad farmářů, tak i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíš jen pro sebe či známé,“ dodala Zuzana Vašutová.

Mezi soutěžními vzorky převládaly různé druhy kravských sýrů, nechyběly ale ani ovčí a kozí. „Objevily se i novinky, třeba sýr s kořením Cajun, s konopným semínkem nebo s medvědím česnekem,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Výsledková listina soutěže sýrů 2015

  1. místo – Bio farma Horut, Rožnov pod Radhoštěm – sýr kravský zrající
  2. místo – Ludmila Rohelová a Miroslav Pernický, Valašské Meziříčí – sýr kozí s brusinkami
  3. místo – p. Chupík a Lucie Zámostná, Výžerky u Kostelce nad Černými Lesy – sýr korbačik (kravský + ovčí)

Cena veřejnosti: Farma Ondruchovi, Valašská Bystřice – ovčí uzený sýr

www.lanterna.cz

Redakce Gastro&Hotel