Pořadatelem jsou Vinné sklepy u Jeňoura a Asociace sommelierů České republiky. 

Již tradiční mistrovství České republiky v takzvané sabráži – neboli otevírání lahví šumivého vína pomocí šavle – se uskuteční 11. června v moravské vinařské vesničce Nechory. Pořadatelem jsou již tradičně Vinné sklepy U Jeňoura a Asociace sommelierů České republiky. Paradoxně se jedná o jedinou sommelierskou soutěž pořádanou na jižní Moravě.

Kromě profesionálních sommelierů se mohou do soutěže zapojit i návštěvníci. Pro ně je připravena kategorie „Sekáč roku“, kde se budou pod dohledem profesionálů učit umění sabráže. Cena vstupenky je 2 400 korun na osobu a zahrnuje neomezenou konzumaci vína (za den se otevře nejen pomocí meče až 800 lahví), bohatý raut a doprovodný program, přičemž nebude chybět ani exhibice dřívějších mistrů. Vstupenky jsou k zakoupení na www.ujenoura.cz.

Pro hosty je připravena exkluzivní degustace malého rodinného vinařství Chavy-Chouet z burgundského městečka Meursault. Průvodcem degustace bude sám majitel vinařství a enolog Romaric Chavy. Dále bude možné vyzkoušet si sabráž POTMĚ, a tím přispět na Nadační fond Českého rozhlasu SVĚTLUŠKA.

Pro návštěvníky bude připraven bohatý raut, pečené sele, degustace více než stovky šumivých vín z celého světa a tichých vín z Moravy, ale také exhibice trojnásobných mistrů. Celá akce je pojatá jako zahradní party v prostředí jihomoravských vinohradů a krásného prostředí hotelu Beatrice a Vinných sklepů U Jeňoura ve vinařské vesničce Nechory.

Umění sabráže a historie

Historické prameny neumí jasně říci, kdy a kde sabráž vznikla. Většina se ovšem shoduje, že se jedná o francouzskou techniku otevírání vína, se kterou přišli husaři, tedy jezdci lehké kavalerie. Jiný zdroj poté sabráž datuje do roku 1812, kdy tímto způsobem otevírali lahve francouzští vojáci napoleonské armády u Smolenska. Další odkazují na ruské kozáky, kteří tímto způsobem otevírali víno v roce 1814, kdy ruská armáda na francouzském území bojovala proti Napoleonovi. Dnes je sabráž brána jako nejvyšší umění otevření lahve šampaňského či sektu. V soutěžích se hodnotí kvalita seknutí pod správným úhlem, minimální porušení lahve, bezpečnost a hlavně zachování „pitelnosti“ vína.

Více o Vinné sklepy u Jeňoura

Vinné sklepy U Jeňoura najdete ve vinařské obci Nechory nedaleko Lednicko-valtického areálu. Nabízí široké spektrum služeb – od pořádání firemních akcí a konferencí, zajištění svateb a rodinných oslav přes přípravu rautů či slavnostních banketů až po nabídku tematických pobytových balíčků a dovolených s dětmi. To vše s garancí originální domácí gastronomie. Součástí vinného sklepa je také hotel Beatrice, který je prvním pasivním hotelem v České republice.

Redakce Gastro&Hotel