Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát i cukroví – bez nich si štědrovečerní večeři nedovedeme představit. Na sváteční tabuli by však nemělo chybět ani dobré šumivé víno. Které však k takto specifickým pokrmům vybrat? Poradí nám David Král, dvojnásobný mistr České republiky v sommelierství, který je zároveň hlavním sommelierem společnosti BOHEMIA SEKT.

Sváteční štědrovečerní menu si zaslouží doplnit sklenkou dobrého sektu, který povýší jinak tradiční kombinace pokrmů na mimořádnou gurmánskou záležitost. „Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

„Ke smaženému kaprovi si vždy rád dám Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský,“ prozrazuje David Král. „Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ vysvětluje. Ke klasické rybí polévce bych doporučil sušší šumivá vína kategorie extra brut.“

Šumivá vína se však skvěle hodí i k dezertům, je však nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí David Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec nebo Bohemia Sekt Prestige demi sec.“

K rybí polévce: Chateau Radyně extra brut

Sekt Chateau Radyně extra brut je jedním z nejsušších sektů na našem trhu. Vzniká druhotným kvašením cuvée z Ryzlinku vlašského a Veltlínského zeleného tradiční šampaňskou metodou. Zaujme svou vyváženou chutí s typicky naleželým buketem a bohatým obsahem extraktivních látek.

Orientační cena: 195 Kč

Ke smaženému kaprovi: Bohemia Sekt Prestige brut

Tento prémiový sekt vzniká tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 15 měsíců. Jeho cuvée je tvořeno odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, vyniká bohatou vůní citrusových plodů a nezaměnitelnou chutí, připomínající vyzrálé plody manga.

Orientační cena: 239 Kč

K vánočnímu cukroví: Bohemia Sekt Prestige demi sec

Tento prémiový sekt vzniká tradiční metodou kvašení v lahvi po dobu minimálně 15 měsíců. Jeho cuvée je tvořeno odrůdami Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský, vyniká dlouhotrvajícím perlením a bohatou harmonickou chutí, která skvěle doplní vánoční sladkosti.

Orientační cena: 239 Kč

Bohemia Sekt demi sec červené

Červená je barva vášně a smyslnosti. Podlehněte jí s jedinečnou variantou červeného Bohemia Sektu. Výjimečná chuťová harmonie a jemná svěží vůně vás potěší nejen ve chvílích, kdy zatoužíte po kapce vášně.

Orientační cena: 149 Kč

Vše k dostání na www.osobnivinoteka.cz.

Redakce Gastro&Hotel