Zeptali jsme se Ondřeje Krawczynského, produktového manažera společnosti NOSRETI velkoobchod s.r.o. na rady pro ty, kteří uvažují o nákupu mrazícího zařízení

 Které mrazicí zařízení byste doporučil do gastro-provozu?

Je třeba si uvědomit, že je velký rozdíl, jestli doporučujeme zákazníkovi chladicí či mrazicí zařízení do baru, cukrárny nebo do velké restaurace. Na každé místo se hodí něco jiného a potřeby zákazníků jsou hodně individuální. V naší nabídce najdete z tohoto sortimentu pultové mrazničky, mrazicí skříně, mrazicí ostrovy, stoly, boxy… V kuchyních bývá obecně vysoká teplota. Pokud tedy chcete mrazicí zařízení, které bude spolehlivě a výkonně mrazit, musíte vybrat takové, které je schopno pracovat i ve vysoké klimatické třídě (minimálně +35 °C). Oblíbeným vybavením do gastro-provozů jsou rozhodně chladicí a mrazicí nerezové stoly. Efektivně pracují s okolní i vnitřní teplotou a zároveň poskytují objemný úložný prostor i praktickou pracovní desku (NORDline GN 4100 BT).

Ve větších kuchyních putují připravovaná jídla často po podobné trati. Jakmile jsou pokrmy (např. v konvektomatu) uvařeny, putují často do šokerů, které je podle potřeby zchladí, případně zmrazí (např. NORDline šoker AT05ISO). Odtud pokračují zmražená jídla do mrazicích skříní (mohou mít plné nebo prosklené dveře, např. NORDline BT 700). Aby byla práce na této trase co nejefektivnější, bývají pokrmy stále ve stejných gastronádobách, jejichž rozměry by měly být brány v úvahu, ať už vybíráte konvektomat, šoker či mrazicí skříň.

 Podle čeho vybírat do provozovny distributor zmrzliny?

Při výběru distributorů zmrzliny (známé také jako zmrzlinové vitríny) byste jako první věc měli vzít v úvahu cenu. Na trhu se totiž setkáte s modely za 60 000,- Kč i za 0,5 milionu. V závislosti na velikosti a typu vašeho gastro-provozu už se pak můžete rozhodovat, jaké funkce jsou pro vás důležité. Pokud chcete upoutat zákazníka krásně naaranžovanou zmrzlinou, dívejte se po distributoru v jednoduchém designu (ať zmrzlina hezky vynikne) a pokud možno s ventilovaným chlazením, které udrží teplotu uvnitř vitríny všude stejnou (např. JUKA Bisccoti). Statické chlazení není pro zmrzlinu moc dobré, protože u dna nádob přimrzá a na povrchu taje. Úhledné aranžmá kopečků a precizních vlnek, se kterými byste si dali práci, by bylo během pár hodin to tam. Určitě oceníte také funkci vyhřívání předních a bočních skel, díky které se vaše zmrzlinová vitrína nebude ani v prostředí s vyšší okolní teplotou mlžit či rosit.

Pokud vám na prezentaci samotné zmrzliny až tak nezáleží, tak vás možná zaujmou nové distributory zmrzliny, které se teď dělají v retro stylu (např. JUKA Malaga). Zmrzlina je v nich uchována ve válcovitých nádobách, ty jsou úplně ponořeny do těla distributoru a zmrzlina vůbec není bez odklopení pokličky vidět. Velkou výhodou těchto distributorů je úspora energie až o 60 %. Nevýhodou je, že musíte přilákat zákazníka jinak než pohledem přímo na krásně barevné kopečky zmrzliny.

Praktické je vybírat zařízení, které svým vzhledem ladí k dalšímu vybavení vašeho gastro-provozu. Můžete se setkat i s celými sety, jež obsahují ve stejném designu chladicí distributory zmrzliny, chladicí vitríny i pulty (JUKA Dolce). Zajímavou volbou je také zařízení, které si můžete sami opláštit, a sladit ho tak vlastními silami a podle vlastního gusta s vaším interiérem.

Distributory zmrzliny mohou mít i spoustu dalších funkcí  ̶  automatické odtávání výparníku, LED osvětlení, pojezdová kolečka, úložný prostor… S rostoucím počtem funkcí roste také cena zařízení.

A váš tip na léto?

Do barů a restaurací doporučujeme pořídit kvalitní výrobníky ledu a nějakou malou mrazničku pro chlazené sklo, ve které si můžete nachystat štamprle a skleničky, a dodat tak podávaným nápojům šmrnc.  Led dokáže ozvláštnit kde jaký drink. Dokonce i druhů ledu je spousta např. led kloboučkový, kostkový, nugget, šupinkový či ledová tříšť.

 

Text: Michaela Šulcová Foto: Archiv