Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka přilákaly do třinácti brněnských restaurací za tři týdny téměř dva tisíce lidí. Další stovky přišly na doprovodné akce. Zájem byl oproti loňsku více než dvojnásobný.

Slavnosti Jídlo z;blízka si v;Brně získaly oblibu. Do loňského ročníku se přihlásilo šest restaurací, letos se zúčastnilo třináct podniků. Zatímco vloni restaurace nabízely menu připravená ze;sezónních ingrediencí od místních producentů deset dní, letos se akce rozšířila na celé tři červencové týdny. „Připravovat pokrmy z;čerstvých farmářských surovin je sice náročnější, zejména na komunikaci a plánování s;farmáři, ale vyplácí se to. Zapojené restaurace si opět potvrdily, že lidé na „jídlo z;blízka s;příběhem“ slyší,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v;Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic pomalého jídla“.
Vybrané podniky v Brně tři týdny nabízely jedinečná tříchodová menu vonící tradicí, kvalitou a regionem. V nabídce byli pstruzi z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové i hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo letní ovoce a zelenina. Slavností se zúčastnily brněnské restaurace Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jednička, Kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.
Veliký zájem byl také o doprovodný program, který navštívilo přes 600 hostů. Návštěvníci se od farmářů, řezníků, vinařů či cukrářů dozvěděli, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. „Ochutnávky i praktické dílny se letos setkaly s;ještě větším zájmem než v;prvním ročníku, některé byly beznadějně obsazeny již před zahájením Slavností. Bleskově mizela místa například na akce o pěstování bylinek, zpracování stařeného hovězího, tradiční zabijačce, pečení taženého štrúdlu nebo na setkání s kulinářskými hvězdami – Johannem Reisingerem, Ditou Pecháčkovou, Janou Florentýnou Zatloukalovou či Martinem Škodou,“ dodává Lucie Frgalová.
Slavnosti Jídlo z;blízka jsou jediným foodfestivalem v;České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ použitých surovin a představují jednu z největších gastronomických událostí na jižní Moravě.

Poskytují prezentaci regionálním potravinářským výrobkům v;kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s;cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví. V;neposlední řadě pak přinášejí Brňanům a tuzemským i zahraničním návštěvníkům lákavý a nezapomenutelný letní program.

;;

Redakce Gastro&Hotel