11. a 12. dubna 2016 pořádala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) obchodní cestu a kooperační burzu pro německé výrobce cukrovinek. Cílem bylo setkat se s potenciálními českými obchodními partnery, seznámit se s místním trhem a dozvědět se více o tom, jaké sladkosti mají Češi rádi. Deset německých výrobců prezentovalo zástupcům 30 českých firem cukrovinky, které chtějí nabízet na českém trhu.

„Díky podobným zvyklostem v konzumaci sladkostí v Česku a Německu a chuti našich sousedů experimentovat je český trh pro německé výrobce cukrovinek velmi zajímavý. Německé produkty odpovídají svou vysokou kvalitou a dobrým poměrem ceny k výkonu přáním českých zákazníků,“ vysvětlil Carsten Bernoth, ředitel německého svazu exportérů sladkostí German Sweets.

Německo je pro Česko s odstupem nejdůležitějším dodavatelem cukrovinek, kakaa a kakaových přípravků, pečiva a přípravků z obilí. Objem dovozu těchto komodit v posledních letech roste a podle předběžných údajů ČSÚ dosáhl v loňském roce hodnoty téměř 270 milionů eur. Vzhledem ke stále většímu významu zdravého životního stylu vznikají nové trendy, které němečtí výrobci zahrnují do svého portfolia. Všichni dnes hovoří například o tzv. výrobcích „free from“. Patří sem výrobky bez lepku, laktózy, veganské, vegetariánské či halal. „Odbyt těchto produktů v posledních letech enormně stoupl, a to o 60 procent, a představuje velký potenciál také v Česku,“ uvedla Gabriele Causemann, projektová manažerka German Sweets. Dalším trendem je neobvyklý vzhled výrobků a jejich obalů, které lze upravovat dle přání zákazníků.

Netradiční sladkosti pro děti prezentovala firma W. u. H. Küchle, která vyrábí jedlý papír a tetování na jazyky. Již 150 let nabízí také kvalitní oplatky a chytré nápady pro pečení.

Rodinný podnik Konditorei Stehwien vyrábí od roku 1899 kvalitní čokoládové výrobky a doufá, že se se svými veganskými sladkostmi „strefí do chutí dnešní doby,“ jak řekl jednatel firmy Olaf Stehwien. V Česku by chtěl uvést dvě novinky – první směs na přípravu domácí čokolády vysoké kvality na světě a veganskou čokoládovou tyčinku z mletých datlí.

Na český trh chce vstoupit také berlínská firma VEGO Good Food, která se zaměřuje na veganské a bezlepkové cukrovinky. Celý sortiment je fair trade, pro výrobu používá kakaové boby z Kostariky. Specialitou je čokoládová tyčinka VEGO s celými lískovými ořechy. „V prvé řadě se chceme seznámit s českým trhem a do budoucna uvést do českého velkoobchodu tradiční výrobky a do bioobchodů prémiové výrobky,“ sdělil jednatel a společník firmy Jan Niklas Schmidt.

Společnost Confiserie Heilemann má už díky obchodnímu partneru v Brně s českým trhem zkušenosti. Vedoucí exportu Andrea Pisch-Dingwall označila české spotřebitele za „otevřené a trendy“ a spatřuje v českém trhu „velmi zajímavý odbytový trh především pro specialitu firmy – originální čokoládu,“ která se vyrábí z kakaových bobů nejvyšší kvality Criollo a Trinitaro pocházejících z Venezuely, Peru, Grenady, Madagaskaru a Vietnamu.

Firma Original Oberlausitzer Baumkuchen se sídlem v Žitavě ručně vyrábí podle originální receptury tradiční pečivo „Baumkuchen“ a „Baumkuchenspitzen“. „Jsme velmi zvědaví, jak budou potenciální partneři reagovat na náš výrobek, a jsme přesvědčeni, že náš ‚Baumkuchen‘ bude na českém trhu novinkou. Díky geografické blízkosti a krátkým vzdálenostem je pro nás Česko velmi zajímavým trhem,“ uvedla jednatelka firmy Jana Friedländer.

Akce se uskutečnila za podpory německého Spolkového ministerstva výživy a zemědělství.

 

Redakce Gastro&Hotel