Sládci z Litovle uvařili na Hromnice další pivní speciál

autor: | Úno 21, 2017 | Gastro & Drinks | 0 komentářů

Na Hromnice, chmelu více!“ zaveleli sládci v pivovaru Litovel. A po dvou letech znovu uvařili pivní speciál – Extra chmelenou 13°. Nefiltrovaný kvasnicový mok je prvním z osmi speciálů, který tradiční pivovar z Hané letos připraví. Obliba pivních speciálů totiž rok od roku roste. Podle průzkumu společnosti Instant Research jen v Olomouckém kraji pije speciály vydané na svátky a jiné příležitosti každý třetí pivař.

 Nejen na hromnice chmelu více

Speciál připravili sládci z pivovaru jako oslavu svátku Hromnic. Ty v lidovém pojetí symbolizují návrat světla, příslib jara a ochranu před bouří. Toto nefiltrované kvasnicové pivo tak mohou pivaři najít na výčepech od začátku února jen do půlky března. Potom se lidé mohou těšit na další přírůstky do rodiny pivních speciálů z Litovle. Oblibu si v minulých letech získal třeba zelený speciál Litovel Patrik, který se čepuje v období Velikonoc. Rok od roku přitom poptávka po pivních speciálech mezi milovníky „tekutého chleba“ stoupá.

A přece roste! I na Hané!

Češi a Moravané v posledních letech přišli pivním speciálům na chuť. Každý třetí člověk rád ochutná při sváteční příležitosti některý z pivních speciálů. „Trendem posledních let, a to nejen v tuzemsku, jsou silnější vícestupňová piva a různé pivní speciály,“ dodává Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel. A platí to i na Hané, kde pivu zdatně konkuruje slivovice. Přesto 4 pivaři z 10 dávají v Olomouckém kraji o svátcích přednost právě pivním speciálům před klasickým světlým výčepním pivem.  Ukázaly to výsledky průzkumu Pivovaru Litovel realizovaného pomocí Instant Research společnosti Ipsos.

Text i foto: Adison.cz