Letos v říjnu převzala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Praze 9 Čakovicích ocenění Hospodářské komory. Nebylo to poprvé, co byla škola takto vyznamenána, a proto jsme se rozhodli trochu vyzpovídat ředitelku školy, Mgr. Věru Novákovou.

Před dvěma lety jste byli nominováni AHR ČR na Školu roku a letos jste převzali ocenění Hospodářské komory, za co to bylo?

Hospodářská komora ČR každoročně oceňuje nejlepší absolventy a školy, na kterých tito žáci studovali. Podmínkou pro získání ocenění je prospěch s vyznamenáním u maturitní nebo závěrečné zkoušky a vynikající studijní výsledky po celou dobu studia. Naše škola ocenění za vysokou kvalitu odborné přípravy žáků získala již po dvanácté. Za tímto oceněním stojí dlouhodobá spolupráce naší školy s nejlepšími gastronomickými pracovišti, na kterých probíhá odborný výcvik žáků.

Můžete nám vaši školu představit?

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Praze 9 – Čakovicích, jejímž zřizovatelem je Hlavní město Praha, se řadí mezi přední gastronomické školy v Praze. Naše škola má maximální kapacitu 530 žáků a nabízí vzdělávání v gastronomických oborech, jak s výučním listem, tak s maturitní zkouškou. Na naší škole máme i ojedinělý obor vzdělávání nejenom v rámci ČR, ale i v celé EU. Jedná se obor středního vzdělávání s maturitní zkouškou Chovatel cizokrajných zvířat.

Čím se vaše škola odlišuje od ostatních škol podobného zaměření?

Rozhodně to je rozsáhlou spoluprací se sociálními partnery. Odborný výcvik probíhá, mimo pracovišť odborného výcviku ve škole, jež jsou vybavena nejmodernější technikou, která je průběžně modernizována v souladu s rychlým vývojem kulinářských technik a gastronomického zařízení, zejména ve vynikajících hotelech a restauracích (např. Interhotel Ambasador, Hotel InterContinental Praha, Hotel President, Perfect Canteen, O2 aréna Praha, restaurace Konírna, restaurace Potrefená husa, Prosek Point Praha a další). Naše škola má také rozsáhlou spolupráci se zahraničními subjekty – školami, restauracemi a hotely. V rámci programu ERASMUS+ desítky našich žáků vycestovalo na zahraniční pracovní stáže (Kypr, Německo, Itálie, Španělsko, Belgie, Anglie, Nizozemí). Pod hlavičkou Fondu budoucnosti a projektu Tandem probíhají výměnné stáže s německou gastronomickou školou v Annabergu. V posledních letech máme také rozsáhlou spolupráci, která vznikla na základě impulzu velvyslanectví Francie v České republice, s gastronomickou školou ve Versailess.

Nabízíte také cateringové služby na míru, je o ně zájem?

Cateringové služby na „klíč“ zajišťujeme neustále, zájem o ně je velký. Mimo těchto akcí vaříme denně ve školní restauraci průměrně 450 obědů v sedmi druzích, včetně zdravé a speciální výživy. Právě před cca 14 dny jsme se umístili na 2. místě v soutěži „Školní jídelna zdravě a chutně“, a to v konkurenci dalších 40 týmů ze školních jídelen. Žáci se svými učiteli také pravidelně zajišťují stravování při zasedání zastupitelů Hlavního města Prahy.

Účastníte se také odborných soutěží?

O kvalitách našich gastronomických služeb, výrobků a zejména žáků a učitelů svědčí úspěchy v mnoha odborných soutěžích v ČR, ale i v zahraničí. V letošním školním roce se naši žáci například zúčastnili mezinárodní gastronomické soutěže Europa 2018 v Bratislavě. Zapojili se do mnoha soutěžních kategorií: kuchař – vaření slavnostního menu, číšník – obsluha, příprava slavnostní tabule, flambování a barmanská soutěž. Radost z výsledků jsme měli velikou – 2 zlaté a 3 stříbrné medaile.

Co byste popřála vaší škole do nového roku?

Naší škole bych do nového roku popřála mnoho žáků se zájmem o obor a s chutí učit se novým věcem. A jako se lidem přeje hodně zdraví, tak bych i naší škole popřála „zdravé“ pracovní prostředí, ve kterém se budou moci naši zaměstnanci plně soustředit na svou práci a budou cítit pevné zázemí a podporu ze strany vedení školy.

 

Text: Kateřina Sobotková Foto: Archiv školy